Pitný režim rozhodně nepodceňujte

Naše tělo je tvořeno přibližně z 60 % vody, kterou během dne různou formou vylučujeme. Je důležitá pro naši termoregulaci, ovlivňuje stav pokožky, ale především odvádí z našeho těla odpadní látky, a naopak rozvádí v našem těle živiny.

Dostatečné množství tekutin zajišťuje efektivní látkovou výměnu a dobrou funkci ledvin, tedy vylučování škodlivých látek, které v těle vznikají. Umožňuje plnou výkonnost orgánů těla, tělesných i duševních funkcí. Naopak nedostatek vody v organismu způsobuje problémy akutní i chronické.  Bez vody vydrží organismus velmi krátkou dobu, už po dvou dnech nastávají závažné poruchy homeostázy.

Pitný režim bychom měli rozložit do celého dne a začít hned ráno. Před večerním spánkem je ovšem lepší pití omezit, aby buzení na toaletu nenarušovalo spánek. Důležité je rozhodně vyhnout se nárazové konzumaci nadměrného množství tekutin, které může v nejhorších případech vyvolat i zdravotní komplikace.

Bilance vody

Bilance vody představuje rozdíl mezi příjmem a výdejem vody. Toto množství by mělo být nulové, tedy příjem s výdejem by měly zůstat v rovnováze (neutrální bilance). Typický denní obrat vody je 2,5 l. Příjem vody je zajišťován pitným režimem (1500 ml), vodou přijatou v potravinách (500–700 ml) a vodou vznikající při oxidaci bílkovin, sacharidů a tuků (300 ml), tzv. metabolická voda. Výdej vody se realizuje močí (1500 ml), potem (400–600 ml), dýcháním (400 ml) a stolicí (100 ml).
Vodu je tedy třeba doplňovat, aby nedošlo k dehydrataci.

Optimální množství

Optimální příjem pro dospělého člověka představuje cca 40 ml/kg. To je zhruba 2,5 l/den u 80 kg vážícího člověka. Při zvýšené tělesné aktivitě potřeba vody stoupá asi o 100–120 ml tekutiny na každých 10–15 min. výkonu.

Potřeba tekutin závisí na...

Tělesné hmotnosti, věku, pohlaví, složení a množství stravy, tělesné aktivitě

Teplotě, vlhkosti prostředí a proudění vzduchu

Aktuálním zdravotním stavu, teplotě těla, druhu oblečení

Co vlastně pít?

Nejvhodnějším nápojem ke stálému pití je jednoznačně čistá voda. Dalšími vhodnými nápoji jsou vodou ředěné ovocné a zeleninové šťávy a čaje.

Nevhodné nápoje

Tzv. soft drinky – limonády, kolové nápoje, energetické nápoje, atd. – obsah cukru, umělých sladidel, CO2, kyselina fosforečná. 

Nyní již víte, jaký je důvod doplňování tekutin. Ne nadarmo se říká, že voda je život, a tak nechte svému tělu prostor, aby se ve vhodném  prostředí mohlo dále rozvíjet a bylo správně nastaveno na procesy, které pro správný vývoj potřebuje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat