Fenomén dnešní doby je běžecký pás

V období karantén, omezení a všemožných nařízení, v kombinaci s mrazivými rány a večery, toho člověk moc nenadělá. Možná proto se v poslední době doslova roztrhl pytel s domácím cvičením a výrobci domácích sportovních trenažerů zažívají žně. Ty nejvyhledávanější jsou jednoznačně běžecké pásy. Jdou absolutně na dračku!

Před samotným výběrem

Než se pustíte do výběru konkrétního typu běžeckého pásu, ujasněte si několik důležitých věcí.

Kdo bude pás používat? Bude to žena, dítě, muž nebo celá rodina? Běžecké trenažery jsou limitovány maximální nosností, která by měla o 30 % přesahovat váhu nejtěžšího uživatele. Pokud tedy bude pás pro ženu o váze kolem sedmdesáti kilogramů, postačí pás s nosností do sto kilogramů. Pokud však bude pás využívat muž, přístroj s nižší nosností z výběru rovnou vyškrtněte.

Máte na něj dostatek prostoru? Kvalitní běžecké pásy musí být robustní konstrukce. Jinak nemůžete počítat s jeho dlouhou životností. A pořádný stroj zabere kus místa. Nestačí však pár čtverečních metrů. Výrobci doporučují, aby za strojem byl vždy alespoň metr a půl volného prostoru, pro případ, že upadnete. Některé pásy lze složit, a tedy zaberou méně místa pro skladování, přesto jsou to stroje těžké a manipulovat s nimi se vám chtít nebude.

A poslední velmi důležitá otázka je, kolik do stroje můžete investovat? Kvalitní běžecké pásy začínají na hranici dvaceti tisíc korun. Ty levnější mohou být sice kvalitně zpracované, ale pro každodenní využívání několika členy rodiny vám ej doporučit nemůžeme. Pokud však bude pás využívat jedna osoba dvakrát až třikrát týdně, můžete jít s cenou o něco níž.

Výběr konkrétního stroje

Víte, jakou musí mít nosnost, jak často ho chcete využívat, prostor máte a finanční strop je nastaven. Můžeme tedy přejít k výběru samotného stroje.

U výběru konkrétního pásu by vás mělo zajímat několik parametrů. Těmi jsou stabilita a pevnost konstrukce, šířka a délka běžecké plochy, maximální a minimální rychlost pásu, odpružení, nastavitelnost sklonu, výkon motoru a servis.

Šířka a délka běžecké plochy

Aby byla chůze a především běh na pásu co možná nejpohodlnější, musíte si pohlídat šířku a délku běžecké plochy. Minimální vhodná délka běžícího pásu je 120 cm a šířka od 42 cm. Pro sportovce s dlouhýma nohama nebo vyšší muže však nevybírejte pás kratší než 125 cm.

Odpružení

Levnější modely disponují podložkou, která změkčí dopad, ale u dražších najdete kvalitní odpružení po celé ploše pásu. Pokud máte v plánu běhat často, vyplatí se šetřit klouby výběrem těch kvalitnějších.

Výkon motoru

Pro domácí cvičení se doporučuje výkon minimálně dvou koní. U profi běžeckých pásů, které najdete v posilovnách, dosahuje výkon motoru až šest koní.

Ovládání

Ovládání běžeckého pásu by mělo být jednoduché, intuitivní a rychlé. Naučit se běhat na trenažeru vyžaduje zpočátku trochu soustředění a manipulace s komplikovaným panelem vám na komfortu cvičení příliš nepřidá.

Sklon běžeckého pásu

Běžecké pásy často disponují možností sklonu běžecké plochy. Simuluje tím chůzi a běh do kopce. U některých přístrojů je sklon prováděn manuálně, u jiných elektronicky. Pokud nechcete slézat ze stroje pokaždé, když budete chtít změnit sklon stroje, volte druhou variantu. Ocení ji především ti, kteří budou stroj využívat k rychlejší chůzi. Sklon u lepších strojů se pohybuje od 0–20 %.

Servis

Aby vám běžecký pás vydržel co nejdéle, informujte se před nákupem o možnostech servisu a dostupnosti náhradních dílů.  Nezapomínejte také na pravidelný servis doma. Běžecká plocha se musí pravidelně mazat, aby se pás co nejméně opotřebovával.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat