Vyzrajte na nemoc zvanou alopecie

Ztráta vlasů je pro všechny velmi nepříjemný problém týkající se jak žen, tak mužů. U pánů však bývá mnohem častější. Příčinou nezvykle většího vypadávání vlasů může být kromě nevhodné péče o ně a nedostatečné hladiny důležitých látek v těle také onemocnění zvané alopecie. To vzniká v důsledku stresu, nesprávného stravování nebo na základě genetických předpokladů. Zavinit může dokonce i nenávratnou ztrátu vlasů. Co dělat, abyste nechtěným lysinám či úplné holohlavosti předešli?

Strašák jménem alopecie

Alopecie je odborný název pro nemoc, která způsobuje vyšší než běžnou denní ztrátu vlasů. Zdravému člověku vypadne denně zhruba 30–50 vlasů, při alopecii může jít o ztrátu 100–300 vlasů za den. Druhů tohoto onemocnění existuje hned několik. Některé lze léčit jednoduše například úpravou životního stylu, protože právě nesprávná výživa nebo užívání některých látek přítomných v lécích může být jedním ze spouštěčů tohoto onemocnění. V populaci se ale nejčastěji objevuje takzvaná androgenní alopecie, na kterou je již potřeba nasadit speciální léčbu, a to nejlépe v rané fázi nemoci. Postihuje především muže, ženy pouze výjimečně.

Někdy za to mohou geny

Pro nejčastější druh alopecie –  androgenní alopecii, která je většinou dědičná, je charakteristické, že při ní vlasy začínají řídnout nejprve v oblasti takzvaných koutů a čela, potažmo na temeni hlavy. „Vlasy při androgenní alopecii většinou ustupují rovnoměrně, a proto si tohoto onemocnění v počátku mnoho lidí nevšimne. Typicky se začíná rozvíjet po pubertě a zhoršuje se sezonně na podzim a na jaře, v důsledku nadmíry stresu či fyzického vypětí nebo v souvislosti s přidruženými nemocemi ovlasené kůže, jako je například seboroická dermatitida nebo lupy,“ říká tricholožka Lenka Kašpaříková z CLINICAL Hair&Health. Androgenní alopecii prozatím není možné plně vyléčit, lze ji pouze zpomalit místně působícími roztoky nebo léky. Jediným účinným řešením pro obnovení porostu hlavy v místech postižených tímto onemocněním, je tak transplantace vlasů.

Dočasná alopecie

Druhá nejčastější příčina nadměrné ztráty vlasů je tzv. difúzní alopecie. Při ní vlasy vypadávají rovnoměrně po celé hlavě. Za jejím rozvojem mohou stát například infekční, chronické nebo autoimunitní nemoci, ale také stres či některé druhy léků. Pozitivní je, že toto onemocnění bývá většinou dočasné a eliminací jejich příčin vlasy v místech, kde vypadaly, znovu dorostou.

Celkovou holohlavost může způsobit alopecie areata

Onemocnění zvané alopecie areata vzniká z dodnes neznámých důvodů. Pravděpodobně k ní mohou mít někteří lidé genetické předpoklady, zapříčinit ji však může i stres. Dochází při ní k autoimunitní reakci, při které imunitní systém začne na specifických místech napadat vlasové cibulky. Výsledkem jsou pak ohraničené lysiny a mnohdy i celková holohlavost. Stejně jako u jiných alopecií je i tento druh nutné odhalit co nejdříve, aby mohla být zahájena úspěšná léčba.

V případě zaznamenání ústupu většího množství vlasů je proto vždy namístě dlouho neotálet s návštěvou lékaře či trichologa, který zjistí příčinu jejich ztráty  a doporučí vhodnou léčbu či řešení. „Pokud je klientovi diagnostikována alopecie areata, doporučujeme léčbu v podobě šampónu a vlasové vody, která doplní železo, vitamíny B a podpoří prokrvení pokožky. Dále pak komplex vitaminů a aminokyselin na vnitřní užití. Holá místa na základě této léčby většinou po několika týdnech či měsících zarostou. S klienty také vždy probereme i stravovací návyky či odpočinek a spánek. Alopecie areata je totiž mnohdy signálem pro to, aby pacient zpomalil a začal se soustředit na péči o sebe,“ popisuje Lenka Kašpaříková.

Nevratný úbytek vlasů může vyřešit transplantace

Ať už je nevratný úbytek vlasů způsobený jakýmkoli druhem alopecie, většinou ho lze řešit transplantací. Tu je v České republice možné podstoupit buď chirurgicky, nebo roboticky. Robotická transplantace je nejpřesnější, bezbolestná a platí u ní doživotní záruka. Provádí ji robot ARTAS za asistence lékařky a zdravotního personálu, a jelikož jde o přenos z vlastní tkáně, transplantované vlasy se vždy ujmou. „Samotnému zákroku přitom vždy předchází trichologické vyšetření a konzultace, jejíž součástí je rodinná anamnéza či popovídání o životním stylu pacienta. Operace, která probíhá v lokální anestezii, začíná odběrem vlasových štěpů v oblasti týlu. Ty se poté jeden po druhém zkontrolují a následně jsou vytvořena lůžka, do nichž jsou tyto štěpy vsazeny,“ popisuje proces Lenka Kašpaříková z CLINICAL Hair&Health, které je jediným zařízením v ČR poskytujícím tuto službu.

Robotická transplantace je doporučena především mužům, u kterých se již vypadávání vlasů zastavilo, a nemají předpoklad k jeho pokračování. V případě, že zde tento předpoklad je, zákrok se na jiných místech bude muset po několika letech pravděpodobně opakovat. Využít této moderní metody transplantace vlasů však mohou po předchozí konzultaci s trichologem také ženy.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pikantní dýňová polévka

(4 hlasů)

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat