Za psychickým zdravím a dobrou náladou hurá do lesa

Lámete si hlavu s náplní volného víkendu či popracovního odpoledne? Vyzkoušejte lesní koupání. Nebojte, o žádné otužování tu nejde, smyslem této terapie je vnitřní soulad s přírodou a nasávání její atmosféry. Praktikovat by ji měli zejména lidé, kteří žijí ve větších městech, protože tam je to o nervy. Doslova! A nyní už můžeme i dál, než na kraj katastru!

Důvodů, proč chodit do lesa, není zrovna málo. Napadá vás třeba hledání hub, borůvek nebo bylinek? Dost možná i čistý vzduch vonící mechem a smůlou. Samozřejmě se počítá také vynaložená fyzická aktivita podporující kondici. O příjemném tichu a klidu ani nemluvě! Jenže tyto věci jsou vlastně jen takovou třešničkou na dortu, věříte?

Temná stránka pokroku a civilizace

Městský život je sice v mnoha směrech praktický, ale jeho služby nebývají zadarmo. Všudypřítomný ruch podle poznatků několika nezávislých studií neblaze dopadá na psychiku, což zvyšuje riziko depresí, úzkostí i panických stavů. Nejeden specialista nahlížející do lidské duše tedy zastává názor, že negativní účinky velkoměsta je třeba něčím kompenzovat, a to se železnou pravidelností. Nejvíce oceňovaným prostředkem je v tomto případě matka příroda, která misky emočních vah dokonale vyvažuje. A přesně to je ten důvod, proč ve volném čase vyrazit mezi pařezy, studánky a jehličí, přátelé.

Tak trochu jiná koupel

Lesní koupání. To je termín, který se kupodivu netýká očisty těla, protože pomyslných nečistot zbavuje hlavně duši. Označuje se názvem shinrin-yoku a vychází z tradičního japonského léčitelství. Hlavní princip této terapie spočívá v tom, že člověk zapojí smysly a nechává se unést lesní atmosférou, jež ho obklopuje. Taková meditační procházka zelení snižuje hladinu stresových hormonů a přispívá k relaxaci, zároveň posiluje imunitní systém, dodává energii a zlepšuje paměť. Dokonce dokáže urychlit rekonvalescenci po operačním zákroku. Tedy alespoň podle vědeckého výzkumíka Qing Li, který působí na tokijské Nippon Medical School. On sám lesní koupání doporučuje všem věkovým kategoriím s tím, každá minuta má pro tělo cenu zlata. Zbývá tedy jen obhlédnout správný terén a zkusit to na vlastní mysl…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat