Chraňte svůj mozek před mediálním multitaskingem

Máte zapnutou televizi nebo rádio, zatímco si čtete tento článek ve svém chytrém telefonu? To rozhodně není dobrý nápad! Protože tento takzvaný „mediální multitasking“ ovlivňuje náš mozek víc, než bychom si pomysleli.

Na tabletu koukáte na Instagram, na mobilu odpovídáte na zprávy a jedním okem se díváte na Netflix. Tenhle scénář se v mnohých domácnostech neodehrává jen během pandemie. V současnosti zkrátka více podléháme digitálním svodům. Což sice zní jako super kratochvíle, škodí ale naší schopnosti koncentrace. Protože kdo si myslí, že ji dokáže rovnoměrně rozdělit mezi více médií, ten se plete.

Mediální multitasking ovlivňuje koncentraci a paměť

To údajně zjistili vědci z americké univerzity a informovali o tom v odborném časopise „Nature“.

Naše vzpomínky den za dnem klesají, ovšem ne u každého stejně. Tak si někdo například ještě po letech vzpomene na jednotlivé stavební kameny DNA, zatímco druhý si sotva vzpomene, co měl ráno na snídani. Nebo ještě druhý den dokážeme odvyprávět kapitolu z knížky, ale jindy si nevzpomeneme na konec filmu.

Tým psychologů a neurologů tak chtěl vědět, odkud plynou rozdíly a jak s tím může souviset mediální konzum. K tomu absolvovalo 80 účastníků ve věku mezi 18 a 26 lety různá paměťová cvičení, zatímco jejich mozkové pochody měřilo EEG. To dokáže zaznamenat, zda si dotyčný na určitou věc dokáže nebo nedokáže vzpomenout.

Nejdříve si účastníci na monitoru prohlédli fotografie různých objektů. Po desetiminutové přestávce jim předměty byl předloženy znovu a oni měli říct, zda je už dříve viděli. V dalším pokusu měli rozhodnout, zda se na obrázcích něco změnilo. Kromě toho chtěli vědci také znát zvyky účastníků ohledně mediálního multitaskingu, jestli se pravidelně dívají na televizi a zároveň surfují na internetu nebo píšou zprávy.

Výsledkem bylo, že ti, kteří podle vlastní výpovědi holdovali mediálnímu multitaskingu, měli kratší schopnost koncentrace a obrázky rychleji zapomínali.

Proto si raději televizi hned vypněte, abyste si na tento článek vzpomněli ještě i zítra…;)







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat