Cvičení během těhotenství snižuje riziko vzniku diabetu u dětí

Nádech, výdech, levá, pravá.  I s těhotenským břichem? No jistěže! Pohyb v těhotenství přináší nespočet výhod a jednou z nich je snížení rizika vzniku cukrovky!

Chůze, jóga, jízda na kole. Vždyť je to jedno. Pravidelný pohyb má pozitivní vliv na fungování srdce i mozku. Fyzická aktivita prodlužuje život, zkvalitňuje spánek, zlepšuje trávení, podporuje průtok krve a přísun kyslíku, vyživuje pleť a spouští uvolňování endorfinů neboli hormonů štěstí. Prokazatelně se tedy stará i o duševní blaho. Vždy a za každých podmínek, tedy i v těhotenství.

Pohodlné boty a jde se na to!

Cvičení má výborný vliv na kondici i psychiku nastávající maminky, ale i miminka. Lékaři objasňují, že pokud je žena na fyzickou aktivitu zvyklá ještě před otěhotněním, měla by v ní v průběhu gravidity pokračovat. Pochopitelně s ohledem na aktuální zdravotní stav. Většina maminek ví, že zvlášť v prvním trimestru, kdy jsou časté ranní nevolnosti, je život trochu komplikovanější. Po odeznění raných doprovodných jevů těhotenství však pohybu obvykle nic nebrání. Což je jedině dobře.

Nová studie totiž odhalila, že fyzická aktivita v těhotenství může u miminek zabraňovat rozvoji vážných zdravotních problémů, jako je cukrovka a další metabolické nemoci, které se v dospělejším věku vyvíjejí i kvůli nízké porodní hmotnosti plodu. Proto vědci z Univerzity ve Virginii, jejichž závěry uveřejnil odborný časopis Journal of Obstetrics and Gynecology, doporučují všem nastávajícím maminkám, aby cvičily.

Hlavně nic nepodcenit

Uvedení akademici apelují na to, že většina chronických onemocnění, která se vyskytují u dospělých, má původ již ve fetálním období, které začíná v 9. týdnu těhotenství, kdy jsou již všechny struktury těla založeny, a trvá až do porodu. Vykazují tak souvislosti mezi špatným zdravotním stavem rodičů před a během gravidity, jež může mít negativní dopad na dítě. Za hlavní důvod považují chemickou modifikaci genů.

Není nad přírodní recepty

Předběžné studie rovněž ukázaly, že pravidelné aerobní cvičení u obézní matky před těhotenstvím a během něj může chránit dítě před rozvojem diabetu v mladém věku. Vědci si stojí za tím, že mateřské cvičení pomáhá zabránit řadě „epigenetických“ změn, které mají vliv na fungování genů potomků, a zároveň je užitečné i při blokaci přenosu metabolických chorob z rodiče na dítě. Tohle všechno jsou moc dobré zprávy. Ale člověk míní a život mění. Těhotné ženy, které chtějí cvičení zahrnout do svého denního režimu, by se vždy měly poradit se svým lékařem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat