Výhody chůze po svých

Chůze pro vaše zdraví znamená mnoho pozitiv… Jednak je prevencí řady chronických onemocnění a opravdu si chůzí můžete prodloužit délku aktivního života.

Chodit pěšky může kdokoli, kdykoli a hlavně v kterémkoli věku. Pro chůzi nepotřebujete žádné speciální vybavení a hlavně, pomocí chůze můžeme i hubnout! Jaké jsou výhody chůze?

Lepší nálada

Chůze pozitivně  působí na vaše duševní zdraví. Studie ukazují, že pomůže snížit projevy úzkosti nebo deprese. Obujte boty a běžte ven. Spojte to třeba se zastávkou pro kávu ve vaší oblíbené kavárně. I do běžného dne chůzi snadno začleníte: Projděte se cestou do práce nebo z práce, nebo místo povídání s kolegy během obědové pauzy se běžte projít alespoň na 20 minut. Ten pocit čisté hlavy za to stojí, věřte mi. Abyste těžili z těchto výhod, zařaďte svižnou půlhodinovou procházku alespoň 3x v týdnu.

Budete pálit víc kalorií a snadněji hubnout

Je vaším cílem udržovat hmotnost nebo hubnout, ale běh je zatím nad vaše síly nebo vám nepřirostl k srdci a chození do posilovny vás neláká? Vsaďte na chůzi. Je to příjemný a bezbolestný způsob, jak do svého života dostat více pohybu. 
Chůze sice nepálí mnoho kalorií, ale můžete ji dělat dlouho. Energetický výdej při chůzi je orientačně asi následující (60 minut chůze, muž 75 kg, žena 65 kg):

Vycházkové tempo (4 km/hod): žena asi 195 kcal, muž asi 240 kcal

Výlet (5 km/hod): žena asi 230 kcal, muž asi 280 kcal

Rychlochůze (7 km/hod): žena asi 325 kcal, muž asi 400 kcal

To, kolik kalorií doopravdy spálíte, záleží na mnoha faktorech. Mezi ně patří tempo, vzdálenost, terén nebo vaše hmotnost.

Chůze pomůže posílit a tvarovat svaly nohou

Abyste si mákli ještě víc a budovali sílu, vyberte si členitý terén, nebo pokud chodíte na pásu, přidejte sklon. Nejezděte výtahem a na eskalátorech a s chutí si vyšlápněte každý schod.

Imunita

Pokud chodíte pravidelně na procházky, tak věřte, že opravdu posilujete svůj imunitní systém. Určitě zařazujte procházky i v chladnějších měsících. Ve studii bylo sledováno asi 1000 lidí, kteří si zapisovali četnost fyzické aktivity a respiračních projevů. Aktivita, kterou si měli zaznamenat, měla trvat alespoň 20 minut a celý soubor byl rozdělen do 3 tertilů podle frekvence pohybu od ≤1x, 1–4x, nebo ≥5x za týden. Není překvapením, že ti, kteří se hýbali nejvíce, byli nemocní nejméně, a pokud onemocněli, měli také mírnější projevy. Zkuste se proto projít pěšky do práce nebo z práce.

Podpoříte prevenci a prodloužíte si život

Pokud vyrazíte na půlhodinovou procházku pětkrát v týdnu, snížíte riziko srdečně cévních onemocnění o 19 %. Chůze je skvělým způsobem, jak aktuálně do svého života dostat více pohybu. Vlastně na chůzi nemůžeme najít žádná negativa... Chodit můžeme všichni bez ohledu na aktuální formu a nepotřebujeme k tomu nic speciálního.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat