Jazykový aerobik vás zbaví nevhodné škytavky

Obvykle za pár chvilek sama odezní, což ale neznamená, že není nesmírně otravná. Škytavka často přichází v tu nejméně vhodnou dobu, kupříkladu během pracovní porady. Jak se jí co nejrychleji zbavit? Vsaďte na bylinky, cukr nebo jazykový aerobik!

Hltání, přejídání, kořeněné jídlo, doušek šumivého nápoje, vydatný smích či třeba šok. Podrážděné brániční nervy v kombinaci s prudkým nasátím vzduchu uzavřou hrtanovou příklopku a škytání je na světě. V reakci na něj lidé přicházejí s nekonečným seznamem triků. Ale které skutečně fungují?

Zadržování dechu

Jednoduchá změna v dýchání může bránici uvolnit. Nasajte vzduch do plic, co to jen jde, podržte jej asi 10 až 20 sekund a vydechněte. Podle potřeby celý postup opakujte. Nezabere-li to, soustřeďte se na číslo pět. Po dobu pěti sekund se nadechujte a stejně dlouhou dobu vydechujte. Opět platí, že opakování v tomto případě není matkou moudrosti, ale úlevy.

Papírový sáček

Když už jsme u toho dýchání, leckdo si nemůže vynachválit používání papírového sáčku (nikoli plastového). Dejte si ho přes ústa a nos a pomalu dýchejte dovnitř a ven. Obvykle by škytavka měla zanedlouho odeznít.

Stlačení hrudníku

Posaďte se na pohodlné místo, přitáhněte kolena k hrudi a přidržte je asi tak dvě minuty. Variantou je i to, když se nakloníte nebo ohnete dopředu tak, abyste hruď stlačili a vyvinuli tlak na bránici.

Valsalvův manévr

Stačí se nadechnout, zadržet dech, zmáčknout nos dvěma prsty a do „zavřeného nosu“ dlouze vydechnout. Valsalvův manévr krotí nejen škytavku, ale i zalehlé uši. Dvě mouchy jednou ranou…

Jablečný ocet

Spolkněte jednu polévkovou lžíci jablečného octa. Toť vše. Nemáte-li ocet, sajte šťávu z plátku citronu.

Hra s jazykem

Pohyb jazyka stimuluje nervy a svaly v krku a prý taktéž ulevuje od škytání. Špičku jazyka jednou nebo dvakrát jemně vytáhněte mezi rty. Jazykem se dotýkejte horního patra, pak svůj mrštný orgán srolujte a vůbec mu dopřejte malý ústní aerobik.

Masáž krční tepny

Na obou stranách krku masírujte tepnu – krouživými pohyby a po dobu několika sekund. Zabere to.

Bylinky nebo cukr

Proti škytavce zabírá ještě pití ledové vody či žvýkání bylinek s uvolňujícími účinky. K těm patří máta, libeček, estragon, tymián nebo rozmarýn. K osvědčeným trikům patří i špetka krystalového cukru na jazyku. Chvíli si ho tam nechte a poté spolkněte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat