Složení střevních bakterií ovlivňuje imunitu i mozkové funkce

Vaše střeva jsou hostitelem „hodných“ a „zlých“ bakterií. Pokud jsou jejich počty vyvážené, je všechno v pořádku. Jaké následky ale přinese jejich nerovnováha, kterou způsobuje nevhodná strava, stres a užívání některých léků?

Pokud jde o zachování zdraví, bakterie ve střevech mohou být silným spojencem, nebo naopak největším nepřítelem. Studie za studií potvrzuje, že jejich složení přímo ovlivňuje prakticky veškeré klíčové tělesné procesy, na kterých závisí spokojená existence. Čím ho narušujete vy sami?

Špatné jídlo a stres mají následky

Zní to možná neuvěřitelně, ale celková hmotnost střevních bakterií může dosáhnout až dvou kilogramů. Zatímco některé jsou prospěšné, jiné naopak škodlivé neboli patogenní. Důležité ovšem je, aby mezi nimi panovala zdravá rovnováha. Tu může zničit nepravidelná strava plná zpracovaných potravin, deficit vlákniny, nadmíra stresu, nedostatek spánku i časté užívání léků, zejména pak antibiotik. Podle čeho se dá poznat, že ve střevním mikrobiomu rozhodně nevládne vyvážená harmonie?

Pardon, zase nějak zapomínám!

Odborníci za ukázkový příklad považují dlouhodobější potíže s trávením, které zahrnují pálení žáhy, nevolnost, průjmy, zácpy nebo nadýmání. Jsou tu ale i jiné faktory, které by člověk neměl nechávat bez povšimnutí. Poznatky jisté americké studie naznačují, že přemnožení patogenních bakterií oslabuje imunitu a ohrožuje mozkové funkce, což vede ke zhoršené paměti, nesoustředěnosti, depresi a dokonce i autismu. Jako by toho už tak nebylo dost, tento stav se nehezky podepíše i na vašem vzhledu.

Pupínky jako důkaz

Akné, dermatitida, psoriáza nebo ekzém. Věřili byste tomu, že i náchylnost k těmto kožním nepříjemnostem začíná ve střevech, respektive bakteriích, které se v nich nacházejí? Dojde-li k tomu, že množství těch škodlivých je mnohonásobně vyšší než prospěšných, zpravidla to odstartuje chronický zánět. Právě on pak stojí v pozadí nenáviděných pupínků a svědivých vyrážek, které si žádají časté konzultace v dermatologické ordinaci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat