Seznamte se všestranným pomocníkem křemelinou

Křemelina umyje nádobí, podpoří růst vlasů a zpomalí tvorbu vrásek. Dokáže ale také vyhnat škůdce a klíšťata z vaší zahrady! A proč ji čas od času „podstrčit“ i čtyřnohým mazlíčkům?

Křemelinu neboli diatomit mají příznivci přírodních surovin ve velké oblibě. Jde o sypkou horninu, která je tvořena většinou opálovými schránkami rozsivek (jednobuněčných řas). Základními složkami tohoto jemného prášku jílovité konzistence jsou i stopové prvky, jmenovitě křemík, hořčík, vápník, sodík a železo. Že to zní vcelku zajímavě, ale pochybujete o tom, zda by se vám něco takového k něčemu hodilo? S takovým názorem ještě zadržte. Nebo vám snad tyto schopnosti nepřipadají přinejmenším sympatické?

Detox pro vás i chlupatého mazlíčka

Nejeden veterinář se přiklání k názoru, že bychom své čtyřnohé společníky měli odčervovat každé tři měsíce. Tak samozřejmě, má to své opodstatnění, protože organismus napadený parazity těžko vstřebává důležité živiny, přičemž je oslabený a mívá potíže s trávením. Řada chovatelů však kupované antiparazitní tablety odsuzuje s tím, že obsahují příliš chemických přísad a mohou zvířatům spíše uškodit. Patříte-li mezi ně i vy, měli byste vědět, že se křemelina jako detoxikační činidlo využívá zcela běžně. Mimochodem, užívat ji nemusí jen váš pes. Pokud si její lžičku přimícháte do jídla, důkladně pročistí útroby i vám, zatímco sníží i hladinu škodlivého cholesterolu. Kde jinde ještě může pomoci?

Nádobí jako ze škatulky

Došlý prostředek na nádobí? To není konec světa. Tedy zejména v případě, že máte po ruce výše zmíněný prášek. Jeho opravdu malé množství nasypané na kuchyňskou houbičku nablýská sklenice, talíře, pánve i hrnce. To všechno s neuvěřitelnou silou a zároveň i jemností. Navíc se to obejde bez přítomnosti látek s pochybnou pověstí, které se do komerčních čistidel běžně přidávají. Jistě vás potěší i fakt, že si tato hornina hravě poradí s odolným vodním kamenem, stejně jako s nečistotami, které hyzdí koberce.

Stop škůdcům

Že křemelina zatočí s parazity, o tom jste se dočetli výše. Vzhledem k tomu, že působí i jako insekticid, můžete s ní vyzrát i na škůdce, kteří trápí vaši zahradu. Po kontaktu s ní totiž poměrně rychle umírají. Nesporným pozitivem je i skutečnost, že odpuzuje klíšťata.

Elixír mládí

V kombinaci s kokosovým olejem lze křemelinu použít jako kosmetický peeling, který z povrchu pokožky odstraní odumřelé kožní buňky. Obsah vitaminů i minerálů pleť navíc vyživí a zpomalí její stárnutí. Smícháte-li tento prášek pro změnu s vodou, můžete si získanou směsí ošetřit i vlasy. Podpoříte tak jejich růst i kvalitu.






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat