Školáčkovské chyby při čištění podlah

Každý nemá to štěstí, že vlastní robotický vysavač a mop, které za něj pravidelně uklízejí podlahu výměnou za nabití baterie. Někteří si „postaru“ musí vystačit s vysavačem a kbelíkem. Jenže právě v tom je ten problém. Skutečně stíráte efektivně?

Světlá či tmavá, to je úplně jedno. Podlaha vždy poutá pozornost už jen proto, že se na ní odráží jakákoli běžná denní aktivita od stolování a hraní si s dětmi až po pohyb domácích mazlíčků. Jak si při jejím umývání ušetřit co nejvíce práce? Chce to trochu logistiky!

Podlahy vždy nechte na konec

Pokud víte, že vás čeká náročné pečení dortu, nebo potřebujete vyčistit troubu, varnou desku či příborníky, nejprve udělejte tyto úkony. Podlahu si nechte na závěr, jinak si jenom zbytečně zdvojnásobíte pracovní zátěž.  

Nevynechávejte zametání

Podlahy se snáze čistí, pokud nejprve zametete nebo vysajete nečistoty, tedy zvířecí chlupy, vlasy, drobky, drobný prach z krbových kamen a podobně. V případě, že tento krok přeskočíte, sice možná ušetříte pár minut času navíc, ale stírání nebude tak efektivní. Znesnadníte likvidaci kterékoli nečistoty, kterou mop nebo hadr zkrátka neposbírá.

Správný směr

Při vlhkém stírání dbejte na to, aby se mop pohyboval po směru spárů, vláken dřeva či laminátu. Zamezíte tak čmouhám. 

Nepoužívejte příliš mnoho vody

Čím víc, tím lépe? Ne tak docela. Aplikace přílišného množství vody může vést k deformaci dřevěných podlah, protože ta přebytečná prosakuje kolem těsnění a desek. Toto pravidlo však neplatí je pro dřevo, v ohrožení jsou i podlahy laminátové nebo vinylové.

Čtěte etiky na čisticích prostředcích

Každá podlaha je jiná, takže opravdu neexistuje univerzální produkt, který by bezpečně a efektivně fungoval pro všechny materiály. Proto se držte nejzákladnějšího pravidla. Vyhýbejte se prostředkům, které nejsou vyrobené pro váš typ. V obchodě se zajímejte o doporučení výrobců a čtěte štítky na obale.

Provádějte test snášenlivosti

Třeba máte nějaký svůj osvědčený čistič, se kterým jste spokojení. V pořádku. Najednou si však přečtete, že je skvělé ekologicky vytírat octovou vodou, kterou snesou všechny druhy podlah kromě té mramorové a dřevěné, či horkou vodou smíchanou s mlékem (používá se na lino, aby se lesklo jako nové). Při těchto experimentech nejprve proveďte test snášenlivosti a úklidový prostředek aplikujte na malý kus podlahy někde v rohu v místnosti. Kupříkladu již zmíněný ocet může některé materiály zabarvit!

Šetřete spotřebiče

Bez ohledu na to, co k úklidu podlah používáte, držte svůj mop na zemi a nemáchejte jím v těsné blízkosti nerezových ledniček, myček na nádobí a dalších spotřebičů. Často se stává, že agresivní složky v čisticím prostředku udělají na nerezu nevzhledné pruhy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat