Lidé z vyšších společenských vrstev mají potíže s empatií

Vnímáte bohatství jako výhodu i otevřené dveře ke štěstí? Jak se to vezme. Zajištění jedinci prý mají vysoké riziko mnoha chorob, což se promítne na délce jejich života. A ke všemu nechtějí pomáhat druhým, takže nejsou příliš oblíbení…

Řídí prosperující firmy, jsou bohatí, bydlí v luxusních domech, užívají si v nejkrásnějších světových destinacích a jedí nejvybranější speciality. Co jen na takových lidech může být špatně? Podle vědců skoro nic, tedy až na to, že slovo soucit jim bývá cizí. Je to jen drobná „vada“ charakteru, cena za úspěch, nebo důvod, proč se jim vyhýbat?

Čím víc peněz, tím méně citu?

Americká studie, o jejíž nedávné zveřejnění se postaral akademický žurnál Personality and Social Psychology Bulletin, naznačuje, že jedinci z vyšších společenských vrstev postrádají smysl pro empatii. V praxi se to projevuje tak, že nenaslouchají druhým, odmítají se zaobírat jejich problémy a nesnaží se svému okolí ani v nejmenším porozumnět.

Autoři tohoto výzkumu tak v podstatě tvrdí, že socioekonomický status bývá hlavním faktorem, který určuje, jak spolu lidé komunikují a zda jsou si schopní vyjít vstříc. A ano, čím je jeden bohatší, tím menší má prý touhu druhému podávat pomocnou ruku. Co si o tom myslíte vy? Ať už je váš názor na celou tuhle situaci jakýkoli, nejedná se o jediný vědecký počin, který vysoké příjmy vidí jako nevýhodu.

Mám se dobře, takže na zdraví!

Hodně zajímavá fakta vychází i z jisté britské studie. Ta pro změnu našla souvislost mezi výplatní páskou a konzumací alkoholu. Z jejích poznatků vyplývá, že bezmála 30 procent movitých mužů a necelých 20 procent žen si sklenku něčeho ostřejšího dopřeje i několikrát v týdnu. To podle expertů značně podporuje sklony k alkoholismu a navíc zkracuje životnost, protože nadměrný příjem „metly lidstva“ zvyšuje riziko mnoha závažných onemocnění. Vážně těžko říct, zda je zámožnost takové terno, že? Vždyť kromě toho, že slovy odborníků vede ke „škodlivému a neempatickému chování“, ohrožuje i zdraví!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat