Důvody, proč je vám stále horko

Jen sedíte a pracujete u počítače. Tak proč se potíte, když se fyzicky pohybují jen vaše prsty – po klávesnici? Za rudým obličejem a vyšší tělesnou teplotou může stát nejen těhotenství!

Horečku nemáte a rozhodně nepociťujete, že by na vás něco lezlo. Tak v čem je problém? Proč si připadáte jako v ohni? Na vině může být hned několik důvodů!

Příliš mnoho kávy

Od rána už máte třetí čtvrtou kávu a vlastně ji pijete jen tak ze zvyku, skoro jako obyčejnou vodu. Jenže kofein je stimulant, který se podílí na zahřívání organismu. Jestli z vás tedy doslova teče, odložte hrnek a napijte se čisté vody. Za pár minut se vám uleví.

Napětí, stres a úzkost

Při nadměrném stresu stoupá krevní tlak, čímž taktéž dochází k zahřívání těla. Potí-li se vám ruce, pokuste se zůstat v klidu, zhluboka se nadechněte, popřípadě si dopřejte krátkou uklidňující procházku na čerstvém vzduchu. 

Perimenopauza nebo menopauza

Hormony nikdo neoblafne. Perimenopauza u žen nastupuje někdy po čtyřicátých narozeninách, ale klidně může přijít i dřív. Splašené hormony pak o sobě dávají vědět zvýšením tělesné teploty a návaly horka. Poraďte se o tom se svým lékařem. S vyšší tělesnou teplotou počítejte i okolo ovulace a hlavně v těhotenství, kdy tělo začíná pracovat za dva.

Pikantní jídlo

Kajenský pepř, chilli papričky či pálivá paprika. Ostré koření podporuje hubnutí a snižuje cholesterol, ale zároveň může stát za tím, že si z čela otíráte pot. Zmírněte jeho konzumaci.

Nadváha

V případě, že máte kila navíc, pravděpodobně častěji používáte deodoranty. Lidé s nadváhou se totiž potí víc než ti ostatní.

Zvýšená funkce štítné žlázy

Abnormální množství potu ukazuje také na zvýšenou funkci štítné žlázy, ale i chronickou infekci. Požádejte svého lékaře o kompletní vyšetření.

Léky

Je-li vám stále horko, zkontrolujte léky, které užíváte. Zvlášť u těch, které se uplatňují na psychické stavy (antidepresiva), migrény a bolesti, si lidé stěžují na návaly horka.

Jiné zdravotní stavy

Existuje celá řada zdravotních problémů, které mohou vést k dysfunkci hypotalamu, který reguluje tělesnou teplotu. Řeč je o genetických poruchách, vrozených vadách, autoimunitních i pooperačních stavech. Někdy za zvýšeným pocením a horkem stojí i poranění hlavy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat