Pandemie mění nákupní zvyky lidí. Začíná jim záležet na ekologii

Až půjdete na nákup, zaměřte se na obsah svého košíku. Je pořád stejný? Pravděpodobně ne. Pandemie totiž mění nákupní zvyky lidí. Co všechno je jinak a nad čím populace přemýšlí? 

Novodobá historie se dělí na čas před covidem-19 a po něm. Pandemie koronaviru se podepsala na sexuálním chování jedinců, ovlivnila trh s financemi a nemovitostmi a v neposlední řadě změnila i to, co si domů přinášíte z obchodů. Jakým způsobem?

Uvědoměle a ekologicky

Poslední průzkum mezi více než 9 650 lidmi v 19 zemích podporuje předchozí zjištění společnosti Accenture. Mnoho změn v chování je a pravděpodobně i bude dlouhodobých. Sledování zaměřené na běžné spotřebitele odhalilo, že populace se více zaměřuje na ekologii. Lidé konečně přemýšlejí, odkud potraviny pocházejí, jestli se na pult dostaly z místních zdrojů, zda jsou ošetřené chemikáliemi a podobně.

Dvě tři kila jablek? Už ne!

Většina zákazníků v rámci maloobchodního prodeje také hodnotí, jestli to a ono skutečně potřebuje (snižuje se plýtvání potravinami). Mimochodem, jen v České republice se za rok znehodnotí 829 851 tun potravin, což je asi 80 kilogramů potravin na osobu. Podle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) se celosvětově vyhodí či znehodnotí celá jedna třetina vyprodukovaných potravin.

Ve štítcích pořád není jasno

Sice se prokázalo, že polovina nakupujících dobře nerozumí značkám, etiketám a informacím na obalech a neví proto, které potraviny jsou udržitelné, etické a planetu nezatěžující, nicméně i snaha v tomto směru se počítá.

„Pandemie nutí spotřebitele přemýšlet o dopadu jejich nákupních rozhodnutí na životní prostředí a společnost jako celek,“ uvedl Oliver Wright, generální ředitel výše uvedené společnosti s tím, že dvě třetiny (65 procent) lidí si myslí, že i odstranění igelitových sáčků a plastových tašek je krokem k lepšímu.

Změna začíná u každého z nás

Pokud i vy zatoužíte přispět a odlehčit planetě, nenakupujte bezhlavě, upřednostněte výrobky bez obalů (těch jednorázových se konečně zbavte), do obchodu si noste látkové tašky a podpořte českou produkci a ekonomiku, která se loni, tedy v roce 2020, propadla o 5,6 procenta – nejvýrazněji od vzniku samostatné České republiky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat