Lidé s přirozeně zrzavými vlasy mívají vyšší práh bolesti

Rusovlasí jedinci možná vykazují větší náchylnost k rakovině a neurologickým potížím, zato daleko lépe snášejí nejrůznější bolístky. Od toho se odvíjí i menší potřeba analgetik!

Lidé s přirozeně zrzavými vlasy jsou vlastně raritou, neboť tvoří pouhá dvě procenta světové populace. To, co jejich nevšední účes způsobuje, je proto neustálým předmětem spekulací i vědeckých zájmů. Je tento odstín výhodou, nebo spíše nezáviděníhodným prokletím?

50 odstínů červené

Americká studie, jejíž závěrečnou analýzu zveřejnil magazín Psychological Studies, odhalila, že třeba při seznamování mají rusovlasí muži ztížené podmínky. Něžné pohlaví je prý poněkud přehlíží, přičemž dává přednost brunetům a blonďákům. Naopak ženu s ohnivou kšticí údajně osloví šest z deseti pánů, protože jim připadá zajímavá, nespoutaná a přitažlivá. To zřejmě vysvětluje, proč si zrzky vedou tak dobře na „partnerském trhu“. Naznačuje to i jiný výzkum, tentokrát publikovaný v časopise PLOS One. Z něho vyplývá, že oproti obvyklému průměru v životě vyzkoušejí více sexuálních partnerů a rodí více dětí. Jak to lidé s rudou hřívou mají se zdravím?

Když je slunce nepřítel

Vědci jsou přesvědčeni, že za vznikem zrzavých vlasů a alabastrové pleti stojí mutace genu MC1R, který se nachází na 16. chromozomu. Tato mutace způsobuje nižší výskyt černohnědého polymeru eumelaninu, čímž se snižuje schopnost pokožky čelit slunečnímu UV záření a zvyšuje náchylnost k rakovině kůže. To ale není všechno. Někteří odborníci se domnívají, že rusé jedince častěji sužují i potíže pohybového aparátu, kardiovaskulární choroby a neurologické problémy. Na stranu druhou bychom jim ale něco mohli závidět…

Bolest? Co to je?

Američtí lékaři ze Všeobecné nemocnice v Bostonu zkoumali souvislost mezi zmíněným genem MC1R a vnímáním bolesti. Prostřednictvím jejich experimentu zjistili, že nositelé MC1R zpravidla mívají vyšší práh bolesti, díky čemuž vyžadují nižší dávky analgetik – i proto, že na ně jejich organismus reaguje proste účinněji. No vida, tak tohle je výhoda jako hrom!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat