Odpolední zdřímnutí je prospěšné jen v délce hodiny a půl

Pospat si přes den nějakých 20 minut? Ani tím v únavové krizi nepohrdneme, ale kdyby se to protáhlo na více než hodinu, dočkali bychom se i mladistvého vzhledu, větší pracovní produktivity nebo lepšího srdečního zdraví!

Jít si po obědě lehnout? Co si budeme povídat, takový luxus si vážně nemůže dovolit každý – tedy alespoň ne často. Což je ale velká škoda! Spací odpočinek během dne má totiž své výhody, které se dotýkají nejen psychické a fyzické kondice, ale i vzhledu.

Schrupnu si, ať mi to líp myslí!

Na vedlejší účinky šlofíku se již zaměřilo mnoho zahraničních studií. Třeba ta, jejíž poznatky publikoval magazín Journal of American Geriatrics Society, prokázala, že má velice pozitivní vliv na kognitivní funkce, a to včetně paměti, koncentrace i samotného myšlení. Americký výzkum uskutečněný Kalifornskou univerzitou jde s blahodárnými benefity ještě o něco dál.

„Na základně našich poznatků jsme přesvědčeni, že odpolední spánek stimuluje pracovní produktivitu. Také přispívá k regeneraci kožních buněk, čímž nepochybně zpomaluje tvorbu vrásek. Zároveň omezuje pravděpodobnost srdečních záchvatů, mrtvice, nepravidelného srdečního tepu i arteriální hypertenze,“ vysvětluje lékařka Sara Mednick, která působí na zmíněné univerzitě. Podle této specialistky zdřímnutí dokonce podporuje i metabolismus, přičemž reguluje hladinu hormonů navozujících pocit hladu, proto je svým způsobem dobré i na hubnutí. Znamená to ale, že čím ho je více, tím lépe? Takhle to také úplně není.

Nesmí ho být málo ani moc

Spánkový specialista a psycholog Michele Lastella z australské Central Queensland University zastává názor, že aby mělo „klimbání“ všechna uvedená pozitiva, musí trvat přesně hodinu a půl. Během 90 minut totiž tělo projde všemi spánkovými fázemi, které stihne dokončit, což je v tomto případě nejdůležitější. Díky tomu je člověk po probuzení plný energie, zatímco má lepší náladu, posílenou kreativitu i emoční stabilitu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat