Přehnaný životní optimismus může být nebezpečný

Na jedné straně motivační citáty „myslete pozitivně“ a na druhé straně nový fenomén „toxické pozitivity“. Proč může být dlouhodobé pozitivní myšlení a popírání negativních nemocí nebezpečné?

Toxická pozitivita? Možná už jste tento pojem slyšeli, v poslední době se o něm totiž mluví velmi často. Ale v tomto případě se nejedná o fenomén moderní doby, ale o důležitý protipól k neustálému pozitivnímu myšlení a způsobu života.

Stačí se podívat kdekoli na internetu a do deseti minut zaručeně narazíte na motivační citáty jako „Buďte pozitivní!“, „Šťastná mysl, šťastný život“ nebo „Užijte si život každý den!“ – většinou ještě „zabalené“ do krásných pastelových barev.

Prázdné fráze, kam se podíváš

V mnoha mezilidských vztazích, ať už na pracovišti nebo v soukromí, se tyhle prázdné fráze zabydlely. S heslem „To dopadne dobře, hlavně nebuď negativní“ nebo „Jedno, co přijde, my to zvládneme“ se lehce smažou všechny starosti. Ale je to tak opravdu? Pomáhají tyhle dobře míněné rady? Bohužel ne. Tento neustále pozitivní pohled na svět potlačuje negativní emoce místo toho, aby se problémy konstruktivně řešily.

Proč chtějí být všichni šťastní?

Většina lidí má strach připustit si své negativní pocity. Mnoho z nich nedokáže ani zacházet s negativními emocemi svých přátel nebo kamarádů. A pozitivní fráze nabízejí zkrátka jednoduché východisko. Ušetří nás toho, přijmout a vypořádat se s neštěstím druhých. Negativita je potlačena už v zárodku, ale to je pro „postižené“, ale i naslouchající velmi nebezpečné. Když se totiž snažíme zbavit nějakých pocitů, všechny nakonec ztratíme a otupíme.

Empatie je víc než kouzelná formulka

Jak se tedy chovat k sobě i ke svým nejbližším? Pokud se druhé osobě nedaří nejlépe, měli bychom zareagovat na jeho trápení empaticky, dopřát mu pozornosti, bez předsudků naslouchat a přijmout jeho pocity. Pak se druhý člověk bude cítit pochopený, doceněný a naučí se, že je v pořádku mít i negativní emoce.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat