Nedostatek hořčíku zvyšuje riziko předčasného úmrtí

Svaly, zuby, kosti, klouby i nervy potřebují hořčík zhruba stejně, jako automobil pohonné hmoty. A co má tento minerál společného se štíhlou siluetou?

O hořčíku slýcháme poměrně často, a to ze všech stran. Jak jste na tom vy, dbáte o jeho dostatečný příjem? Jestli se chcete dožít důchodu, zřejmě byste měli…

Elixír dlouhověkosti posvěcený vědou

Podle studie zveřejněné v magazínu The Journal of Intensive Care Medicine mají lidé s hořčíkovým deficitem dvakrát větší pravděpodobnost předčasného úmrtí. Tedy alespoň ve srovnání s osobami, kterým tento minerál neschází. Pro pořádek se sluší připomenout, že jeho denní doporučené množství se pohybuje v rozsahu 300–420 mg, a to v závislosti na pohlaví i míře fyzické aktivity. Proč se bez něj tělo ani zdraví neobejde?

Jedna živina, mnoho úkolů

Hořčík je naprosto nezbytný pro více než 300 biochemických reakcí probíhajících v organismu. To by zřejmě jako vysvětlení bohatě stačilo, nicméně pojďme se na jeho funkce a schopnosti podívat ještě o něco důkladněji. Věděli jste třeba, že je klíčový pro prevenci rakoviny, funkci střev, svalové kontrakce srdce nebo regulaci hladiny cukru v krvi? Spoléhají na něj však i zuby, kosti, klouby a cévy. Stejně jako spánek – i ten váš.

Ukolébavka, která z hlavy vyžene stres

Uvedená látka má pověst nejmocnějšího relaxačního prostředku vůbec. A samozřejmě to není jen tak. Snižuje totiž produkci stresového hormonu kortizolu, čímž prokazatelně usnadňuje usínání a zkvalitňuje noční odpočinek. Z části i proto, že předchází častému buzení. Hořčík ale nutně potřebujete i po probuzení, neboť normalizuje krevní tlak, přičemž zabraňuje zadržování vody i emočním výkyvům. S jeho pomocí jste tedy psychicky vyrovnanější, štíhlejší a aktivnější, neboť kromě jiného udržuje v kondici i pohybový aparát. Z jakých potravin ho můžete čerpat plnými doušky?

Nákupní seznam pro celkovou pohodu

Nepostradatelný hořčík v hojném množství obsahuje například římský salát, kapusta, červená řepa, brokolice, kakao, špenát, fenykl, petržel a avokádo. Při navyšování jeho hladiny se lze spolehnout také na rajčata, hořčičná semínka, banány, sušené meruňky, artyčoky, mandle, piniová semínka a ryby.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat