Vitamin D je tajnou zbraní proti koronaviru

Vitamin D patří k těm vitaminům, o jejichž pozitivním účinku na průběh onemocnění, nebo dokonce jako o ochraně před samotným onemocněním covidem se spekuluje hodně a déle. Někdo v něm vidí naději, jiný tvrdí, že jeho domnělé účinky jsou hodně nadhodnocené. Jak je to tedy s vitaminem D doopravdy?

Kolem vitaminu D koluje už více než rok mnoho mýtů a spekulací. Rozšířila se domněnka, že vitamin D by mohl chránit před koronavirem nebo alespoň zabránit těžkému průběhu nemoci. Dokázaná tato teorie není, ačkoli na toto téma už několik studií vzniklo.

Vitamin D na imunitu

V zásadě platí, že proti koronaviru jsou více chráněni zdraví lidé. I údaje o úmrtí klesají v závislosti na tom, čím mladší člověk je. A ke zdravému životu patří samozřejmě i vyvážená hladina vitaminů. Právě vitamin D je důležitý pro zdravý a funkční imunitní systém. Existuje ale přímá spojitost mezi vitaminem D a covidem-19?

Nejasné údaje

Studie univerzity Cantabria v Santenderu na konci října 2020 zjistila, že 80 procent pacientů s covidem hospitalizovaných v jedné nemocnici měla zároveň nedostatek vitaminu D. Ovšem zkoumáno bylo prakticky jen 216 pacientů. Podobná analýza univerzity v Chicagu ze začátku září 2020 zkoumala 489 pacientů – došla ale k podílu pacientů s covidem a nedostatkem vitaminu D ve výši 21 procent.

Nedostatek vitaminu D má mnoho rozličných projevů. Univerzita Hohenheim ve Stuttgartu odůvodnila svojí studií možnou zvýšenou úmrtnost nejen samotným nedostatkem, ale i s tím spojených onemocnění. Existují četné odkazy na to, že různá nepřenosná onemocnění (vysoký krevní tlak, diabetes, onemocnění srdce a krevního oběhu, metabolický syndrom) jsou často spojeny s nedostatkem nebo nízkou hladinou vitaminu D.

Tuto studii potvrzuje obrovským sběrem dat studie provedená univerzitou ve Vídni. Tým vědců v ní ukazuje jednoznačnou souvislost mezi nedostatkem vitaminu D a zvýšenou úmrtností – především u mladých a lidí ve středním věku. 80 000 pacientů bylo sledováno více než 20 let. Nakonec vědci došli k závěru, že nízká hladina vitaminu D v krvi může zvýšit riziko úmrtí dvakrát až třikrát.

Teorie, nebo fakta?

Klinické studie vidí možnou souvislost mezi vitaminem D a onemocněním covidem-19. Bohužel zatím jen z laboratorních pokusů. Tak například univerzita v Bristolu zveřejnila v lednu 2021 studii o pozitivních účincích vitaminu D a dalších látek. Části zkoumaných látek se navázaly na spike-protein koronaviru, čímž se už nemohl tak snadno ukotvit na receptory. Tyto závěry je ale nutné ještě potvrdit klinicky, do té doby je to jen teorie.

V dubnu 2021 zveřejnily svoji studii vědci z USA, Anglie a Itálie. Došli sice k závěru, že vyšší příjem slunečních paprsků může vést k nižší úmrtnosti na covid, nicméně vyloučili vitamin D jako důvod. Díky slunečnímu záření se v těle uvolňují oxidy dusíku, což, jak laboratorní studie ukázaly, komplikuje rozšíření koronaviru v těle.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat