Příjem vody ovlivňuje tělesnou váhu

Kolik vody denně vypít? Říká se, že dva až tři litry. Ale může to být i víc, protože příjem tekutin je přísně individuální záležitost. Jaké faktory se u toho zohledňují a co pitný režim udělá s tělesnou hmotností?

Pokud je něco nešvarem moderní generace, pak je to jistě zanedbávání pitného režimu. Voda je přitom základní složkou těla, na níž závisí osud každé buňky. Odplavuje totiž toxiny z životně důležitých orgánů, reguluje teplotu, umožňuje dýchání, působí jako zprostředkovatel živin a zachovává vlhké prostředí v ušních i nosních tkáních. Máte ji tolik, kolik byste měli?

Co člověk, to jiné ideální množství

Podle obecných norem se doporučuje, aby muži pili zhruba tři litry denně, pro ženy je prý dostačující něco kolem dvou litrů. Ovšem pozor, jak bylo zmíněno, jde o obecnou radu a univerzální standard. Odborníci poukazují na to, že optimální příjem tekutin je individuální a podléhá mnoha faktorům, a to včetně tělesné konstrukce daného jedince, míry denní fyzické aktivity i prostředí, v němž žije. Dáváte si vody vždy raději o něco víc? Koneckonců, na tomhle principu fungují i některé diety. Je ale třeba si uvědomit, že tenhle doping může pozměnit vaši hmotnost, proto se při vážení neděste toho, že jste po vypití pár sklenic o něco těžší.

Není to tloustnutí, je to fyzika

Litr vody váží v průměru jeden kilogram. Jistě, jsou tu mírné odchylky, které není nutné více rozvádět. Jde třeba o to, jaká ta voda je, jakou má teplotu a co přesně obsahuje. Třeba mořská, která se pochopitelně nekonzumuje, má oproti pitné lehce odlišnou váhu. Když se ale budeme držet „kohoutkové klasiky“, je to kilogram navíc. Navzdory tomu, že vylučování je přirozenou potřebou organismu, a zvýšení pitného režimu vás přinutí častěji běhat na toaletu, bude podle expertů dávka hydratace znatelná. Přesně z tohoto důvodu také není tělesná hmotnost během dne stabilní. Tak nepropadejte panice, když přístroj k jejímu měření neukazuje menší čísla, třeba jen o něco více pijete!

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat