Zvládnu péči o seniora doma?

Staří rodiče už se o sebe nedokážou postarat jako dřív a vy přemýšlíte, jestli o ně zvládnete pečovat v domácím prostředí? Zjistěte si informace a možnosti a uvidíte, že většinou všechno jde, když se chce.

Informace

Zjistěte si informace na úřadě nebo v místním pečovatelském domu. Všechny organizace, které se věnují péči o seniory, mají povinnost obecného poradenství, takže vás nasměrují, odkážou a pomohou vymyslet, co je pro vaši babičku nebo dědečka nejvhodnější.

Vybavte se

K domácímu pečování budete potřebovat mnoho pomůcek. Latexové rukavice, jednorázové pleny, polohovací postel, invalidní vozík a další. Existuje mnoho ergoterapeutických přístrojů, které vám pečování usnadní. Elektrické zvedáky pomohou s přesunem seniora z postele na křeslo, seženete i přenosný záchod, tzv. gramofon.

Bezbariérovost

Mnoho prarodičů ztrácí se stářím mobilitu, proto využívají různé berle, hole, vozíky nebo zvedáky. Je dobré upravit prostory bezbariérově. Myslete na přístup do koupelny, snižte prahy, schody můžete vyřešit nájezdem nebo schodišťovou sedačkou. Vanu zrušte, lepší je sprchový koutu. Nezapomeňte dům vybavit madly všude, kde je potřeba.

Finance

Nechte si poradit na úřadě, na co máte nárok. Pečující osoba může získat status, kdy od státu pobírá peníze za své pečování. Příspěvky na péči dostává i samotný senior. Můžete si také vyřídit zafinancování různých pomůcek, příspěvky na mobilitu apod. Pokud nebudete s penězi vycházet ani tak, můžete oslovit nějakou nadaci, která vám spustí sbírku na konkrétní věc, třeba na ergoterapeutickou pomůcku, auto nebo drahé léky.

Nebojte se říct si o pomoc, zapojte celou rodinu

Péče v domácím prostředí je náročná, proto se nebojte říct si o pomoc. Rodina, přátelé, blízcí se většinou rádi zapojí, pokud je o to požádáte. Existují také terénní pečovatelské služby, pravidelné kontroly sestřiček, které objíždějí každý den svůj rajón dědečků a babiček. Nezřídka pomůže i soused nebo obec. Komunitní sociální péče je rozšířená na západě a konečně se chytá už i u nás. Pečovat o člena rodiny nemusí vždy jen žena, tíhu péče je lepší rozprostřít na celou společnost.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat