Kuchařské umění v měděném nádobí

Láká vás představa krásně nablyštěných měděných pánví pověšených na čestném místě ve vaší kuchyni? Při pozorování pořadů o vaření se rozplýváte nad krásou měděného nádobí a říkáte si, co je na něm (kromě vzhledu) tak zázračného, že nesmí chybět ve výbavě žádného známého šéfkuchaře?

Láká vás představa krásně nablyštěných měděných pánví pověšených na čestném místě ve vaší kuchyni? Při pozorování pořadů o vaření se rozplýváte nad krásou měděného nádobí a říkáte si, co je na něm (kromě vzhledu) tak zázračného, že nesmí chybět ve výbavě žádného známého šefkuchaře?

Musíte s měděnou pánví změnit zaběhnutý způsob vaření?

Měděné nádobí vyvolává řadu otázek, ovšem také výraznou vlnu nadšení pro svůj jedinečný a designový vzhled. Nezřídka se tedy setkáte s lidmi, kteří si měděné nádobí pořídili víceméně pouze jako doplněk do kuchyně, protože se na něj „tak krásně kouká a celou kuchyni to prozáří“. My se dnes však zaměříme na čistě praktickou stránku měděného nádobí, jeho výhody při přípravě pokrmů a na závěr vám prozradíme i některé tipy, jak správně vybírat, pokud se rozhodnete nějaký kousek pořídit i do vaší kuchyně.

Je příprava v mědi zdravější?

Příprava pokrmů v měděných hrncích a pánvích není nijak výrazně zdravější než u jiného nádobí. Samotná měď není vhodná pro přímý styk s potravinami, proto je vnitřní strana nádobí potažena nerezem, cínem nebo nepřilnavou vrstvou. Tudíž není důvod jakkoli polemizovat o účincích mědi na připravovanou potravinu, jelikož tato s ní do styku vůbec nepřijde. Klady měděného nádobí spočívají v něčem zcela jiném.

Pozn. Nejlepší varianta vnitřní úpravy pánve či nádobí je samozřejmě nerez (názor autora článku)

Nižší spotřeba energie

Měď je jeden z nejlepších vodičů tepla, díky čemuž se nádobí rychle a především rovnoměrně zahřeje, a vy tak máte uvařeno mnohem rychleji než při použití běžného nádobí. Další výhodou je, že nemusíte sporák nastavovat na nejvyšší teplotu, ale stačí cca 60–80 % výkonu (dle typu použitého nádobí – není měděný hrnec jako měděný hrnec, více si o tom povíme později)

U čeho si s mědí neškrtnete?

Klasické měděné nádobí vám nebude nic platné, pokud vaříte na indukci. Ovšem nevěšte hlavu. K dispozici jsou buď „podložky na indukci“ neboli adaptační disky (které teplo rovnoměrně přenášejí z podložky na dno nádobí), a které vám tento problém pomohou eliminovat, ovšem dochází k určité ztrátě tepla. Je to však elegantní řešení, pokud již nějaký ten měděný hrnec doma máte (např. poděděný) a zbytečně vám leží ve skříňce. Pokud se měděné nádobí pořídit teprve chystáte, pak pokukujte po takovém, které má úpravu dna pro použití s indukcí. Takové nádobí bude trochu těžší, protože ve svém dně ukrývá plát oceli, který se postará o to, aby se vaše měděné nádobí kamarádilo i s indukcí.

Vyšší teploty a pečení v troubě

Měděné nádobí nesnese větší teplotu než 250 stupňů Celsia, týká se to především nádobí s pocínovaným vnitřkem. Celkově není vhodné nádobí přehřívat, nechávat prázdné na rozpálené plotně a už vůbec jej používat pro pečení. Pro pečení v troubě je nejvhodnější litina.

Údržba

V tomto bodě se skrývá největší úskalí měděného nádobí. Jak totiž všichni dobře známe ze svého okolí, měď oxiduje a vytváří typickou měděnou patinu, která se časem zbarví do zelena. Je to jev viditelný nejčastěji u měděných kopulí kostelů, okapů u starých budov a měděných soch zdobících náměstí. Kdo tedy kupuje měděné nádobí, měl by si k němu rovnou nechat přibalit některou z leštěnek na toto nádobí – malé balení pořídíte kolem čtyř set korun.

V žádném případě nádobí nemyjte v myčce! Chemická reakce by povrch nenávratně poškodila. Vliv na vaření by to sice nemělo, ovšem krása měděného nádobí, za kterou jste utratili tisíce, by byla nenávratně pryč.

Cena

Měděné nádobí je cenově trochu výš, o tom není sporu. Cena se odvíjí od tloušťky měděného plátu, a případného obsahu dalších materiálů.

Nejdražší jsou klasické měděné hrnce, kde měď tvoří až 90 % tloušťky stěn. Takové nádobí však nelze použít pro vaření na indukčním sporáku, vypomoci si tedy musíte zmíněným adaptačním diskem. Krása poctivého masivního měděného nádobí nelze popsat a cenová hladina je tomu samozřejmě přímo úměrná… Je to však nádobí, které se dědí z generace na generaci a o svou krásu při pravidelné údržbě nepřijde ani po desetiletích.

Levnější varianty pak kombinují vrstvy nerezu, hliníku a mědi tak, aby byly co nejvěrněji zachovány vodivé a výhřevné schopnosti klasického měděného hrnce, ovšem s nižším procentem použité mědi, čímž se stává nádobí cenově dostupnějším.

K dostání na trhu je také nerezové nádobí potažené vrstvou mědi pouze zvenčí, v tomto případě se však jedná víceméně pouze o designovou záležitost, protože oproti celonerezovému nádobí nenabízí (kromě krásného vzhledu) nic navíc.

Shrnutí

Měděné nádobí je krásné a prozáří vám kuchyň, ovšem pravidelné údržbě speciálními prostředky se nevyhnete, chcete-li zachovat jeho krásu a lesk. Myčka vám s údržbou nepomůže, naopak vám měděné nádobí poškodí, takže budete muset o měď pečovat s láskou vlastníma rukama. Použít ji můžete na všech typech sporáků (i na indukci, pokud vyberete variantu kompatibilní s indukčními sporáky nebo si pořídíte adaptační disk pro vaření na indukci) a ušetříte v průměru 30 % energie oproti běžnému nádobí. Pokrmy budou rovnoměrně provařené, steaky dokonale propečené ze všech stran, už žádné připékání od středu. Vaření bude rychlovka, na co jindy čekáte desítky minut, bude trvat až o polovinu méně.

Zdroje: mauviel.com, vitalia.cz, kitchenaid.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat