Ostrost kapsaicinu pomáhá proti bolesti

Kapsaicin je látka, která dává chilli a feferonkám jejich typickou ostrost. Tato přírodní látka dokáže ale mnohem víc. Jako součást náplasti nebo krému údajně pomáhá i při bolestech kloubů a svalů, v podobě kapslí prý zatočí i s nadváhou. Jak je to s účinky kapsaicinu doopravdy?

Kapsaicin je účinná látka v chilli a propůjčuje mu jeho typickou ostrost. Kromě chilli ho najdete také v pepři, paprice a feferonkách. Je to přírodní alkaloid, který je rozpustný pouze v oleji. Proto při konzumaci ostrého jídla pomáhá jíst nebo pít něco s obsahem tuku – sklenici mléka nebo kousek sýra. Oproti tomu voda pálení v ústech ještě zvýší. Uměle vyrobený ho najdete v kapslích, tabletách, mastích, krémech a náplastech.

Účinky kapsaicinu

Patří k těm látkám, které podporují proudění krve, stimulují nervy v kůži a sliznici. Jakmile se dostane do styku s kůží, tělo vyplaví takzvané neurotransmitery. Ty se postarají o rozšíření cév a způsobují palčivý pocit. Tělo se ocitá ve stresu, v důsledku čehož začne vyplavovat endorfiny, které podporují metabolismus.

Jeho léčivé vlastnosti se využívají ke snižování krevního tlaku, hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Jeho antibakteriální a antioxidační účinky zase chrání játra proti jedovatým látkám a žaludek před poškozením sliznice. Muži ho mohou využít na zlepšení erekce a ženy zase na podporuje spalování tuků a tím na hubnutí.

Kde ho lze využít

Existují léky s kapsaicinem, které jsou v podobě krémů, mastí, gelů nebo náplastí určené k vnějšímu užití. Ty mají pomáhat při bolesti například zad, pásovém oparu, diabetické neuropatii, revmatickým bolestem nebo zranění při sportu.

Vedlejší účinky

Především při lokálním užití kapsaicinu se mohou vyskytnout vedlejší účinky jako pálení, vyrážka, otoky, svědění nebo bolest v místě ošetření. Při užívání tablet nebo kapslí může dojít ke zvýšení krevního tlaku, nevolnosti a svalovým křečím. Děti a mladiství by výrobky s obsahem kapsaicinu neměly v žádném případě užívat. Velké riziko hrozí také těhotným s ohledem na možný přenos na plod.

Zdroj: Life line







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat