Intervalová dieta je novou tajnou zbraní na přebytečná kila

Dieta 5 : 2 je údajně nová tajná zbraň na přebytečná kila. Dva dny půst, pět dní hody. Jak na to? A funguje to vůbec?

Zní to dobře! Dva dny držíte dietu a dalších pět jíte normálně, a přesto hubnete. A podle výsledků to snad opravdu funguje.

Ale lze touto metodou opravdu zhubnout rychle, nebo alespoň dlouhodobě? A je vůbec pro tělo zdravá?

Za dietou stojí výsledky studie

Vědci z univerzitní kliniky v anglickém Manchesteru srovnávali tři různé dietní programy. První skupina účastníků se stravovala podle středozemní diety s denním přísunem kalorií maximálně 1500 kcal.

Druhá skupina jedla pět dní v týdnu úplně normálně, dva zbývající dny směla jíst maximálně jen 600 kcal a jen 40 g sacharidů na pokrm denně. 

Poslední skupina konzumovala zdravou a vyváženou stravu, ale na dva dny v týdnu se téměř úplně vzdala sacharidů. Pečivo bylo tabu, povolená byla jen jedna porce ovoce nebo zeleniny s nízkým obsahem cukru.

Vědci tak došli k překvapivým výsledkům. Skupina dvě a tři zhubla v průměru téměř dvakrát více než skupina jedna, která snědla pravidelně jen 1500 kcal. Také podíl břišního tuku skupin dva a tři se zmenšil výrazněji než u první skupiny.

Pět dní jídla, dva dny půstu

Princip diety 5 : 2 je úplně jednoduchý. Heslo je dočasný nebo přerušovaný půst!

Půst v tomto smyslu neznamená, že dva dny nesníte vůbec nic a potravy se vzdáte úplně. Jde o to, abyste i v době půstu jedli zdravou stravu, ale s omezením přísunu kalorií. Pro ženy je tak v postních dnech doporučen přísun maximálně 500 kcal na den, pro muže je to maximálně 600 kcal denně. V ostatních „nepostních“ dnech je povolená normální hodnota 2000 kcal.

Jaké dny se chcete postit, záleží výhradně jenom na vás. Důležité je, abyste půst drželi dva po sobě následující dny.

Co jíst v „normálních“ dnech

Kdo si doteď myslel, že pět dní v týdnu bude hodovat jako utržený, toho musíme zklamat. Tak to není. I v těchto dnech byste měli jíst zdravou a vyváženou stravu s velkým množstvím čerstvého ovoce a zeleniny a dostatkem bílkovin. Ovoce a zelenina by měly být součástí každého pokrmu. Jíst ano, ale nepřežírat se! Fast foody, sladké nápoje a čokolády jen občas a s mírou.

Jak dodržet 500 kcal během půstu

Během půstu můžete jíst úplně všechno – sacharidy, tuky nebo bílkoviny – vše podle libosti. Nejvhodnější jsou ale potraviny, které obsahují hodně vlákniny a proteinů. Sacharidy nedoporučujeme, protože vás nezasytí na dlouho a 500 kcal vám musí vystačit na celý den. Nejlepší je proto hodně ovoce a zeleniny nebo ryba. Důležité navíc je, jako u každé diety, dostatečný přísun tekutin, nejlépe vody nebo neslazeného čaje.

Zdravotní rizika

Všeobecně lze říct, že při tak krátké postní době žádná zdravotní rizika nehrozí. Nemusíte se ani bát jojo efektu, protože tělo v podstatě žádným nedostatkem netrpí, takže si nezačne ani „ukládat na horší dny“. Přesto je před každou dietou vhodně poradit se svým lékařem.

Zdroj: názory autora, gofeminin.de






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat