I u pasivních kuřáků je velké riziko rakoviny plic

Že si rakovina plic vybírá hlavně kuřáky? To je sice pravda, ale zdaleka to neznamená, že odpůrce nikotinu postihnout nemůže. I ti, kteří tak nějak omylem vdechují cigaretový kouř někoho jiného, bývají častým tématem černých kronik!

Lékaři říkají, že druhým nejčastějším typem rakoviny, a to u obou pohlaví, je rakovina plic. Dobrou zprávou je, že lze při včasném odhalení  úspěšně léčit. Na stranu druhou bývá právě ta včasná diagnóza hodně problematická, protože toto onemocnění nemívá v počátečních fázích žádné varovné příznaky. Napadá vás, že když nekouříte, není se čeho obávat? Takhle růžové to zase není. V podstatě jste na tom s milovníky nikotinu skoro stejně!

Čísla, ze kterých mrazí

Statistiky ukazují, že zhruba 80 procent jedinců, kteří zemřou na rakovinu plic, jsou letitými kuřáky. Z tohoto pohledu to opravdu vypadá, že jako odpůrce cigaret máte vyhráno. Bohužel ne tak docela. Ono bohatě stačí, že pobýváte poblíž někoho, kdo pro svou neřest do trafiky chodí pravidelně. Jakmile si dotyčný ve vaší blízkosti zapálí, stáváte se také kuřákem, byť pasivním. A stejně jako on vdechujete kouř, který obsahuje 7 000 škodlivých chemikálií, přičemž desítky z nich působí jako toxické karcinogeny. To podle Evy Králíkové, předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku a vedoucí Centra pro závislé, připraví o život i 3 000 Čechů ročně. Situace je však dramatická i v jiných státech.  

Jistý si nemůže být nikdo

Příliš povzbudivé nejsou ani výzkumy uskutečněné ve Spojených státech. Z těch jednoznačně vyplývá, že v USA každoročně zemře na rakovinu plic způsobenou pasivním kouřením více než 7 000 osob. Zdravotní problémy s ním spojené se netýkají jenom dospělých, ale i dětí. Je prokázáno, že kojenci vystavovaní cigaretovému kouři častěji mívají astmatické záchvaty s těžším průběhem. Rovněž je postihují infekce uší a dýchacích cest, žádnou výjimkou není ani mnohonásobně vyšší riziko syndromu náhlého úmrtí. Takových případů bývá zhruba 1 000 ročně.

Zdroje: healthdigezt.com, cdc.gov, czso.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat