Migrénu při menstruaci dokáže utlumit antikoncepce

Ženy a migréna? To k sobě zřejmě neodmyslitelně patří. A může za to hormon estrogen! Předejít jeho výkyvům, a tedy i bolestem hlavy se prý dá užíváním antikoncepčních pilulek.

Migrénu lze považovat za chronické onemocnění. Pulzující bolest hlavy, která přetrvává až 72 hodin, bývá doprovázena nechutenstvím, zvracením i zvýšenou citlivostí na světlo, okolní zvuky i vůně. Statistiky jasně ukazují, že je k ní mnohem náchylnější něžné pohlaví. Je to náhoda? Tak to vůbec ne. Pravděpodobně to má co dočinění s menstruací!

Prokletí těch, co rodí děti?

„Migréna je často označována jen jako dědičná porucha, ale při jejím rozvoji hrají zásadní roli hormony,“ objasňuje americká ženská lékařka Mary O’Neal, jejímž působištěm je Bostonská nemocnice. Odbornice zároveň dodává, že příčinou mohou být i špatné spánkové návyky, nadměrné dávky kofeinu nebo změny počasí. Vraťme se ale zpět k měsíčnímu cyklu, který tuhle patálii spouští asi více, než si myslíme.

„Oproti mužům postihuje migréna třikrát častěji ženy. Není tedy nijak překvapující, že řada z nich si tyto palčivé bolesti spojuje právě s menstruací. Některé je dokonce mívají pouze během krvácení.  Příčinou je hormon estrogen, jehož hladiny kolísají,“ vysvětluje zmíněná lékařka. Dá se tomu ale nějak předejít? Nějaké preventivní možnosti by se našly.

Tabletky jako řešení?

„Léky bez předpisu, jež dokážou utlumit bolest, doporučuji používat jen tehdy, máte-li migrénu opravdu jen jednou měsíčně. Tato léčiva jsou spojována s celou řadou nepříznivých vedlejších účinků, jako jsou srdeční obtíže, vysoký krevní tlak, ledvinové poruchy i žaludeční nevolnosti. Jsem toho názoru, že by se měla konzumovat opravdu jen výjimečně,“ myslí si Mary O’Neal. Ovšem nejsou tabletky jako tabletky. Třeba ty proti nechtěnému početí představují překvapivou první pomoc!

„V naší praxi se často setkáváme s tím, že ženy, které začaly užívat hormonální antikoncepci, se poměrně rychle zbavily i migrén. Je to dáno tím, tato preventivní metoda zabraňuje estrogenovým výkyvům a tedy i bolestem hlavy hormonálního původu,“ upozorňuje americký neurolog Chaouki K. Khoury. No vida, tak spása tedy existuje!

Zdroje: besthealthmag.ca, wikipedia.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat