Posviťte si na spánkový hormon melatonin

Spánek nic nepřekoná! Jak důležitý je zdravý spánek se velmi často podceňuje. Není prospěšný jenom krásné pleti, profitovat z uvolňujícího spánku může celé tělo. Přitom o jeho kvalitě rozhoduje i jeho délka.

Tělo potřebuje určitý čas, aby se zresetovalo a další den začalo zase plné energie. Bohužel v současné době zná problémy se spánkem mnoho z nás, a to především při usínání. Tehdy totiž přichází ke slovu spánkový hormon melatonin, který by měl fungovat jako zázračný prostředek. Co je melatonin a jak funguje?

Co je melatonin

Melatonin je hormon, který se tvoří v mozku, jakmile se sníží denní světlo a začne se stmívat. Je protivníkem stresového hormonu kortizolu a je důležitý pro zdravý spánek. Melatonin se nazývá spánkový hormon, protože snižuje tělesnou teplotu a krevní tlak, takže připravuje tělo na spánek.  

Spánkový rytmus

Hormony melatonin a kortizol udávají střídavě rytmus v těle a zajišťují tak spánek. Kortizol pracuje ve dne, kdy je člověk vzhůru a soustředěný. Večer jeho hladina klesá a stoupá hladina melatoninu, takže jsme unavení a ospalí. Mezi druhou a čtvrtou hodinou v noci se tvoří hormonu nejvíce. Následně zase syntéza povoluje, až okolo půl osmé ráno ustává úplně. Melatonin má tedy přirozený, spánek podporující účinek a ovlivňuje vnitřní hodiny.

Vliv melatoninu

Mnoho obtíží se spánkem a usínáním se postižení pokouší vyřešit umělým přidáváním melatoninu do těla. Tak jednoduché to ale není. Pokud trpíte nedostatkem melatoninu, existují sice různé preparáty, které melatonin obsahují, jejich účinek je ale omezený. Do těla se dostává melatonin buď přes sliznici nebo střevní mikroflórou. V těle pak funguje poměrně rychle a navozuje spánek. Problémem ale je, že játra takto podaný hormon zase rychle odbourají, takže preparáty sice pomohou při usnutí, ale s kvalitním spánkem už méně.

Nedostatek melatoninu není sice ojedinělý, většinou se ale objevuje až od 55. roku. V takovém případě mohou tablety předepsané lékařem pomoci. Opravdu účinné mohou být ale při jet lagu, především pokud cesta směřuje na východ. Pak je příjem melatoninu pro rychlejší usnutí a lepší vyrovnání se s časovým posunem.

Zdroj: myself, healthline.com, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-940/melatonin







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat