Dojížděním do práce autem si zkracujete život

Auto je dobrý sluha, ale zlý pán. Pokud vás každý den veze do zaměstnání, můžete čelit vysokému riziku rakoviny i srdečních chorob. Z tohoto důvodu odborníci tolik chválí dojíždění na kole, které život nezkracuje, ale prodlužuje!

Pracovat v těsné blízkosti svého bydliště? To se opravdu nepoštěstí všem. Z průzkumu agentury Nielsen Admosphere, který si objednala úvěrová společnost Profi Credit, vyplývá, že celých 84 procent pracujících Čechů do zaměstnání dojíždí, a to průměrně 18 kilometrů. Co všechno to obnáší? Pomineme-li finanční investice, časové ztráty a brzké ranní vstávání, je pomyslným obětním beránkem i zdraví. Cestování za činností, díky které platíte složenky, vás dokonce může připravit o pár let života! Má tedy smysl šetřit si na důchod?

Aspekt, na který se nebere zřetel

Britští vědci z univerzity Imperial College London ve spolupráci s odborníky z University of Cambridge uskutečnili studii, jejíž poznatky naznačují, že mezi dojížděním a předčasným úmrtím existuje přímá souvislost. Závěry tohoto výzkumu, jež se objevily v recenzovaném medicínském týdeníku The lancet, poukazují na skutečnost, že míra rizika se mění v závislosti na konkrétním druhu dopravy. Kdo je na tom úplně nejhůř? Hádat můžete dvakrát.

Auto jako prokletí

Finální analýza prokázala, že lidé, kteří do zaměstnání cestují vlastním vozidlem, mají vysokou pravděpodobnost rakoviny a kardiovaskulárních chorob, což experti přičítají nedostatku pohybu, stresu v zácpách a dýchání výfukových zplodin. O něco lépe si vedli ti, kteří během pracovního týdne využívali městskou hromadnou nebo vlakovou dopravu. Jako nejzdravější jedinci z této nepovzbudivé studie vyšli cyklisté. To je prý kategorie, která se nemá čeho obávat.

„Jakákoli fyzická aktivita je prospěšná, protože posiluje imunitu, zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému a přispívá k prevenci chronických chorob. Naše získaná data to jen potvrzují. Zúčastnění cyklisté měli ze všech respondentů nejnižší riziko úmrtnosti. Většina z nich také přiznala, že tento způsob dopravy příznivě ovlivňuje psychiku a pracovní produktivitu,“ vychvaluje jízdu na kole autor studie, kterým je britský epidemiolog Richard Patterson.

Zdroj: medicalnewstoday.com, https://www.autoweb.cz/autem-jezdi-prace-48-cechu-bicykl-prilis-neobstoji/, https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(20)30079-6/fulltext







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat