Koupelna je domovem stovek milionů bakterií

Když si doma, ve vlastní koupelně, umyjete ruce, jakmile tuto místnost opustíte, můžete mít na rukou i 200 milionů bakterií. A to jako vážně! Odkud se tam vzaly a co jediné na ně platí?

Jak často uklízíte v koupelně? Jednou, dvakrát nebo dokonce třikrát týdně? Ani to z ní bakterie a choroboplodné zárodky nevyžene. Mezi kachlíčky, na umyvadle, vaně i toaletě jich přežívá tolik, že byste je jen těžko spočítali. Co všechno se koupe s vámi a jakým rizikům vás to vystavuje?

Pravda, která nepotěší

Koupelnové bakterie jsou škodlivé jednobuněčné organismy, které mohou zapříčinit celou řadu onemocnění. Prakticky pokaždé, když se vystavíte jejich vlivu, čelíte poměrně vysoké pravděpodobnosti streptokokových a stafylokokových infekcí, salmonely, Crohnovy choroby i kožních mykóz. Ačkoli nejsou viditelné pouhým okem, nacházejí se všude, a to včetně zubních kartáčků celé vaší rodiny. Říkáte se, kde by se tam asi vzaly? To je hodně dobrá otázka.

Člověk sám sobě nepřítelem?

Podle studie provedené americkou globální organizací pro veřejné zdraví a bezpečnost NSF International pochází většina těchto nevítaných hostů přímo od lidí. Jiný výzkum, uskutečněný zase britskou Manchesterskou univerzitou, spočítal, že po návštěvě běžné a průměrné koupelny jich ulpí na rukou více než 200 milionů.

„V průběhu dne se jako první objevují fekální bakterie, tedy mikrobi přímo z našich střev. Díky aerosolovému efektu, jenž vzniká splachováním toalety, ulpívají na nejrůznějších površích. Ve vlhkém a tmavém prostředí opravdu prosperují a rozmnožují se neskutečně rychle. Velkou část bakterií si nosíme domů také na pokožce a oblečení,“ vysvětluje odborný asistent systémové biologie Sean Gibbons. Odborník zároveň zmiňuje, že úklid, který považujeme za důsledný, k zastavení jejich šíření ani omylem nestačí.

Když dva dělají totéž, není to totéž

Jmenovaný expert poukazuje na to, že při každé očistě je třeba dezinfekčním prostředkem omýt nejen veškerá zákoutí koupelny, ale i baterie, držáky zubních kartáčků, kliky ode dveří a sprchové závěsy. Zvláštní důraz se klade na výměnu ručníků, která by měla proběhnout jednou za dva až tři dny. A teď ruku na srdce – opravdu tohle všechno děláte?

Zdroje: bathroomcity.co.uk, wikipedia.org, time.com, math4science.org/sean-gibbons







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat