Chraňte se efektivně proti horku

Chladit se, místo pizzy si dát raději salát a pít hodně vody. Jaké další tipy proti horku pomáhají zachovat si chladnou hlavu i v horkých dnech?

Venku vedro k padnutí, ale vy tam stejně musíte. I během opravdu horkých dní můžete zůstat „ledově chladní“. Stačí dodržet následující rady.

Chraňte si hlavu

I když jdete jen nakoupit nebo na autobus – nasaďte si klobouk nebo kšiltovku. Tak zůstane hlava před horkem chráněná a nevolnosti z přehřátí nemají šanci.

Volné oblečení

Příliš těsné oblečení může tělo v horku ještě více zahřívat, proto je lepší oblékat se volněji. Nejvhodnější jsou také přírodní materiály jako bavlna nebo len, které mají na kůži chladící efekt.

Vyhněte se stresu

Neplánujte si toho v horkých dnech příliš mnoho a rozhodně se nesnažte o žádné přehnané sportovní výkony. Horko je pro tělo dostatečný stres.

Vlažná sprcha

I když je vám horko, nesprchujte se úplně studenou vodou. Vaše tělo pak reaguje na „podchlazení“ a začne se zahřívat – a chladivý efekt je pryč. Lepší je použít vlažnou vodu a po osprchování se lehce otřít ručníkem.

Lehká péče o pokožku

Pokud se v létě nebo za horkých dní sprchujete častěji, měli byste použít lehké tělové mléko. Na těžké, příliš mastné krémy zapomeňte, jen byste se po nich potili ještě víc.

Pijte

V létě byste měli pít více než za chladných dní a při zvýšené tvorbě potu nebo fyzické zátěži o to více. Nejlépe nepijte nic ledově chladného, jen lehce vychlazené nebo vlažné nápoje a to po malých doušcích.

Lehká jídla

Nezatěžujte tělo v horkých dnech ještě tučným, kalorickým jídlem. V létě je ideální stravou čerstvý salát s vejcem nebo rybou – rozhodně se po něm budete cítit lépe než po pizze, hranolcích nebo burgeru.

Zchlaďte si pulz

Pokud je vám doma nebo v práci velké horko, zchlaďte si při mytí rukou i pulz. Nechte si po dobu asi jedné minuty proudit vodu na vnitřní stranu zápěstí.

Zdroj: life line, healthline.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat