LED svíčky jsou šetrné ke zdraví i životnímu prostředí

Také máte rádi to tlumené světlo svíček, které třeba při romantické večeři v restauraci posune atmosféru na zcela jinou úroveň? Zastánci ekologie nad ním dvakrát nejásají. Nejen oni tvrdí, že bychom měli svítit LED!

Svíčky se jako jednoduchý zdroj světla začaly využívat už v období starověku a pro lidstvo měly vždy velký význam. Co na ně ale životní prostředí? Pro něj je naše touha po prostém zútulnění atmosféry prý doslova vražedná. Je tedy dobíjecí LED osvětlení lepší a šetrnější variantou?

Budiž světlo!

Američtí odborníci došli na základě své studie k názoru, že běžná restaurace, která má v průměru 40 stolů, spotřebuje za pět let zhruba 17 tisíc svíček, od čehož se bohužel odvíjí i množství nerecyklovatelného odpadu nabitého plasty a vonnými chemickými esencemi. Už to je samo o sobě dost nepříznivá informace, se kterou se ovšem pojí i další negativa, jak uvádějí zase vědci z dánské Kodaně.

Tma? Ta bude asi zdravější

Podle nich hořící svíce, zvláště pak ve větším počtu, negativně ovlivňují ovzduší v místnosti, což prokázal jejich výzkum provedený na myších. Na jeho základě se prokázalo, že uvolňující se částice způsobují stejné zdravotní škody jako výfukové plyny z nafty. Tím údajně mohou zapříčinit záněty a toxicitu organismu, stejně jako urychlení stárnutí chromozomů ve slezině. Úplně nejhorší jsou podle expertů z Kodaňské univerzity svítidla na bázi parafínu, která navíc produkují škodlivé chemikálie hluboko pronikající do dýchacího systému. Ve stínu těchto událostí se tedy nelze divit, že dobíjecí LED dekorace začínají být stále populárnější.

„Hlavním důvodem, proč lidé tolik kupují naše produkty, je faktor úspory nákladů. Velkou roli zde samozřejmě hraje i snížené množství odpadu a ochrana zdraví a životního prostředí. Díky technologickému pokroku a vylepšenému designu mohou být i dobíjecí LED svítidla estetickým a snadno použitelným doplňkem, jehož životnost, tedy ve srovnání s běžnou hořící svíčkou, bývá i čtyři roky,“ říká Colin LaBerge, což je generální ředitel společnosti The Amazing Flameless Candle, která se prodejem LED výrobků zabývá.

Zdroje: greenlodgingnews.com, wikipedia.org, https://www.flamelesscandles.com/blogs/inspiration-corner/not-the-brightest-idea-the-environmental-impact-of-fuel-cell-candle-use-in-the-hospitality-industry







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat