Jak naprosto duševně nevyhořet

Že se občas cítíme unavení, bez nálady a motivace, je normální. Ale je potřeba dělat všechno proto, abychom nakonec nevyhořeli úplně.

Vyhoření neboli burnout se stále více stává civilizační chorobou. A bohužel ani pandemie covid-19 nijak ke zlepšení nepřispěla. Právě naopak. Co se ale proti mentálnímu vyčerpání dá dělat?

Je běžné, že čas od času nás potká „den blbec“ nebo se cítíme bez nálady, chybí nám motivace a cítíme se vyčerpaní, to ale neznamená, že tyto pocitu musíme přijmout.

Jak se zbavit vyčerpání

Problém je, když i ty nejlehčí věci nebo věci, které jste si dříve užívali, pro vás najednou jsou jako vystoupat na vrchol ledovce. To může vést k tomu, že se začnete být pesimističtí a zahořklí, s neustále špatnou náladou. Ale psychologie naštěstí má klíč, který vám může pomoci zlepšit si své mentální zdraví.

Zůstaňte v pohybu

Ať už tomu věříte, nebo ne, kdo hodně času tráví vsedě, brzy pozná, jaký vliv to má na jeho duševní stav. Je dokázáno, že pohyb uvolňuje v mozku určité látky, které pomáhají vypořádat se se stresem, zlepšit náladu a cítit se lépe. Proto je důležité najít si čas na sport nebo nějakou formu tělesné aktivity. Stačit by měla půlhodinka denně.

Zjistěte, kde je zakopaný pes

Prvním krokem k řešení problému je vždy ho identifikovat a pochopit. Zjistěte tedy, do je příčinou vašeho vyčerpání. Podle expertů je to nejčastěji příliš velká pracovní zátěž, pocit ztráty kontroly, využívání bez adekvátní finanční odměny, špatné nebo toxické pracovní prostředí, nedostatek podpory nebo plnění úkolů, které jsou proti vašim zásadám.

Dívejte se dopředu

Nesoustřeďte se jenom na aktuální problémy, ale přemýšlejte, čeho byste chtěli dosáhnout, dělat nebo vidět a jděte svým snům vstříc. Tak se budete moci zaměřit na to pozitivní, a ne na to, co je mimo vaši kontrolu.

Nebojte se dělat vážná rozhodnutí

Pokud jste vyhořelí z práce, nestačí jenom identifikovat příčinu, ale také rozhodnout, jestli existuje nějaké řešení problémů, a pokud ne, musíte být schopni něco změnit. Protože většinou se svět nepřizpůsobí tomu, co potřebujete vy, ale vy si vždy můžete najít něco, co se vám bude líbit a kde se budete cítit lépe.

Delegujte

Nemůžete všechno dělat sami. Pokud to budete zkoušet, jenom vás to vyčerpá a vyždímá. Proto je důležité, abyste se obklopili těmi správnými lidmi a naučili se požádat o pomoc, když ji potřebujete.

Vytvořte si dobrý time management

Vyhoření může souviset i s příliš restriktivní rutinou, kdy děláte pořád to stejné. Soustředit se stále na to stejné může být velmi namáhavé. Proto je také důležité udělat si čas také na to, co vás baví, jít se projít do přírody nebo se nevzdávat svých koníčků, což vám pomůže se odreagovat a uvolnit si hlavu.

Zdroj: názory autora, https://www.helpguide.org/articles/stress/burnout-prevention-and-recovery.htm, https://www.thoracic.org/patients/patient-resources/resources/burnout-syndrome.pdf







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat