Menopauza bude snesitelnější s bylinkovými čaji

Máte „na krku“ menopauzu? Pak možná pociťujete nejen únavu a podrážděnost, ale i další nepříznivé jevy. Zatočte s nimi pomocí lékořice, šalvěje nebo kopřivy!

Menopauza je přirozený stav v životě ženy, kterému se žádná nevyhne. Dochází při něm k útlumu funkce vaječníků a zástavě menstruačního cyklu, v důsledku čehož se snižuje produkce hormonů estrogenu a progesteronu. To všechno jde ruku v ruce s celou řadou nepříjemných doprovodných symptomů, jako je například bušení srdce, noční pocení, nervozita, nespavost, či dokonce deprese. Typické jsou i obtěžující návaly horka, stejně jako permanentní únava a nechuť k milování způsobená oslabeným libidem.

Nechte si zajít chuť na kávu

Jak zmírnit příznaky menopauzy? To je otázka, kterou se lékaři zabývají neustále. Jednou z možností je podle nich omezení kofeinu, protože tento stimulant celou situaci jenom zhoršuje. Naopak ale existují jiné horké nápoje, jež jinak zvaný přechod dělají mírnější a snesitelnější. Jaké bylinkové čaje se mezi ně počítají?

Lékořice léčí nejen lásku

Zda lékořice opravdu léčí lásku, jak se zpívá v jedné známé písni, těžko soudit. Každopádně jsou ale výhody, jež se jejímu kořenu upřít nedají. Tato bylinka s naprosto nezaměnitelnou a charakteristickou vůní obsahuje rostlinný estrogen, díky čemuž omezuje návaly horka i prudké výkyvy nálad. Doporučována však bývá i proto, že povzbuzuje imunitu, zprůchodňuje dýchací cesty, podporuje trávení a dodává energii.

První pomoc nabízí i šalvěj

Na šalvěj nedají příznivci alternativních medicinských postupů dopustit. Její mocné působení objevují i ženy v menopauze, neboť je napěchována antioxidačními sloučeninami, jež jsou nápomocné při všech nepříznivých stavech s ní spojených. Potvrzují to i závěry americké studie zveřejněné v magazínu Chemistry Central Journal, podle kterých jsou ideální dávkou čtyři šálky denně.

Nepodceňujme kopřivu

Opomíjená kopřiva je všestrannější, než si kdekdo myslí. Bývá totiž velice účinná pro kohokoli, kdo trpí nejen menopauzou, ale zánětem, bolestí kloubů, podrážděnou pokožkou, alergií i nevolností. Věděli jste, že také tlumí citlivost prsou? Tělo navíc pročistí od nahromaděných toxinů, odvodňuje a ještě předchází nadměrnému vypadávání vlasů.

Zdroje: positivepause.co.uk, wikipedia.org, jeanhailes.org.au







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:35
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:32
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:31

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat