S nedostatkem energie pomůže houba čaga

Když se řekne rezavec šikmý, člověk z toho moc moudrý není. Pojem „čaga“ už je ale známý. Proč tuhle houbu milují miliony lidí a z jakého důvodu se vám zvlášť na podzim bude hodit? Ať jste v práci nebo doma, nakopne vás!

Čaga (Inonotus obliquus) je druh houby, která roste hlavně na břízách v severní Evropě, Asii, Kanadě a na severovýchodě USA. Dokonalé plodnice se vyskytují v období od července do listopadu, a to na mrtvých kmenech v místech poranění a v dutinách. Čaga se již dlouho používá v lidovém léčitelství, a to už jen proto, že obsahuje obrovské množství pigmentu melaninu, vlákninu a základní živiny, včetně vitaminu D, železa, hořčíku, draslíku, manganu a vápníku. Taky se může pochlubit přítomností nejsilnějších antioxidantů, jaké kdy existovaly.

Když najednou nemáte energii

Zajímavé je, že při vystavení slunci se zevnějšek houby změní na temně černý, zatímco v interiéru mu zůstává jasně oranžová barva. K nejběžnějším způsobům, jak ji lidé konzumují, patří čaj. Vše, co k jeho přípravě musíte udělat, je rozdrtit houbu na malé kousky, vložit ji do sítka (postačí jedna čajová lžička), zalít horkou vodou a nechat aspoň pět minut louhovat. Chuť čaje se dá vylepšit i bylinkami, kupříkladu mátou. Platí, že pokud se nápoj připravuje ze surové čagy, může se houba použít několikrát. A žádoucí je to zvlášť během náročných období plných vypětí a únavy. Zmáhá vás podzimní blues? Pak se díváte správným směrem.

Návod, jak zlepšit svoji fyzickou odolnost

Vypijte šálek čaje z uvedené houby, neboť zvyšuje fyzickou odolnost. Studie provedená na myších poukázala na to, že látky v ní přítomné podporují vytrvalost a dodávají energii svalům a játrům. S tím přichází méně únavy a více energie. To se hodí, protože podzimní únava už je za dveřmi. Mezi její projevy patří vyčerpání, deprese či zvýšená potřeba spánku. Sluší se však uvést, že k odstranění únavy a k očistě jater pomáhá i jalovec, rozmarýn nebo ostropestřec.

Posílená imunita se v sychravých dnech hodí

Čaga je zároveň bohatá na antioxidanty a beta-glukan, takže pomáhá spravovat a vyvažovat imunitní systém. Antioxidanty omezují aktivitu kyslíkových radikálů a zamezují procesu oxidace v organismu.

Cholesterol jako strašák. Co s tím?

Zmíněná houba zároveň může pomoci normalizovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Taky redukuje zánět, zpomaluje stárnutí a známé je i to, že v ruském lidovém léčitelství se tradičně využívá jako lék na rakovinu. Dobře se kombinuje s jinými superpotravinami, kupříkladu s avokádem. Už ji máte doma?

Zdroje: verywellhealth.com, healthfitnessrevolution.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat