Vyzrajte na stres ze školy

Se začátkem školního roku začíná pro děti školou povinné ten známý kolotoč písemek a testů. Jenže tlak být co nejlepší a strach ze selhání vyvolává u mnoha dětí neustálý stres – a to už i u těch nejmenších. Jak na školní stres vyzrát?

Pokud máte děti školního věku, jste už nejspíše v jednom kole. Odvézt děti do školy, pokračovat do práce, v práci podávat výkony, cestou z práce ještě nakoupit, vyzvednout děti, doma úkoly a večeře. Rodiče mnohdy nevědí, co dřív…

A víte, že podobný stres zažívají i vaše děti? Většina rodičů netuší (nebo už si nepamatuje), pod jakým tlakem se děti ocitají ve škole, ale i doma. Připravit se na všechny testy a nezapomenout na nic? Srovnatelné zhruba s vaší velkou prezentací…A nemusí nutně tlak na výsledky pocházet od rodičů – samy děti bojují s pocitem nebýt nejhorší, aby se mu ostatní nesmály, nebo s psychickou zátěží způsobenou sociálními poměry ve třídě.

Co s tím? Vyzkoušejte následující strategie proti stresu!

Buďte vzorem

Děti spoustu chování ať už vědomě nebo podvědomě kopírují po svých rodičích. A to platí i pro stresové situace. Pokud se se stresem dokáže vypořádat rodič, může si být jistý, že něco z toho odkouká i potomek. Například, že zůstává v klidu v napjatých situacích, že umí zacházet s chybou a že cílem nemusí být vždy perfekcionismus.

Hlavně žádná hektika

Ranní hektika může zkazit celý den. Pak jde totiž dítě do školy už s taškou plnou stresu. Pokud nepomáhá vstávat dříve, protože vaše dítko zkrátka raději spí, pak si můžete ráno ulehčit tím, že nějakou organizaci uděláte už večer – od přípravy oblečení až po nachystanou svačinu.

Stres domácích úkolů

Rodiče často svoje děti doučují to, co děti neumějí – a jsou u toho tak ctižádostiví, že to nesvědčí ani jim, ani dětem. Rozhodně se o domácí přípravu svých dětí zajímejte, ale dobré je, pokud ji děti s dostatečnými přestávkami zvládnou samy. Rodič by měl být asistent – ani učitel, ani našeptávač správných řešení.

Netlačte

Stres před zkouškami nebo písemkami patří ke školnímu životu. Dejte ale dětem na srozuměnou, že takové situace zase přejdou. Připomeňte mu jeho úspěchy a netlačte na něj tresty nebo odměnami. Objetí nebo malý talisman v den D ukáže dítěti, že na něj myslíte.

Špatné známky

Pokud se test nepovede, výčitky a tresty už stejně nepomohou – jen zvyšujete tlak. Vaše dítě potřebuje především důvěru a porozumění. Starší děti se většinou stáhnou do sebe, tak by je například oblíbené jídlo mohlo z jejich smutku vytáhnout. Důležité je s dítětem domluvit další postup – to mohou být jasně stanovená pravidla učení nebo doučování s kamarády až po profesionální pomoc.

Pozor na mediální konzum

Televize a počítač je dnes už téměř v každé domácnosti a děti s nimi naprosto přirozeně vyrůstají. U mladších dětí by ale rodiče měli dohlížet na intenzitu používání a stanovit pevné časy, kdy jsou pro děti media povolená. U starších dětí je taková strategie těžká, ale ty už většinou vědí, jak se svody internetu a her zacházet. Přísné zákazy nejsou k ničemu. Kromě častých hádek. I v tomto případě by rodiče měli jít dětem příkladem.

Zdravý životní styl

Vyvážená strava pomáhá stresové situace překonat lépe. Sladkosti nebo oblíbený hamburger nemusíte ale nutně hned dávat na černou listinu. Pokud společná jídla probíhají v uvolněné atmosféře u příjemně prostřeného stolu, může být jídlo pro děti oblíbený rodinný rituál.

Společně strávený čas

I požadavek, aby děti trávily čas pohybem na čerstvém vzduchu, nemusí být pro rodiče otravná starost. Mladší děti běhají většinou venku rády i bez pobízení, v době puberty to už sice není záliba číslo jedna, ale dá se realizovat jako pravidelná rodinná záležitost – však i dospělým pohyb na čerstvém vzduchu udělá dobře. Sobotní vyjížďky na kole, středeční běh nebo společné nedělní výlety – to všechno pomůže odbourat stres nejen u dětí, ale i u rodičů.

Zdroj: názory autora, https://www.wikihow.com/Not-Get-Stressed-by-School, https://www.learnpsychology.org/student-stress-anxiety-guide/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat