Městský hluk škodí psychice i zdraví

Na klidné vesnici, kde „lišky dávají dobrou noc“, nechce žít každý. Tak jistě, město má své výhody, ale spolu s nimi i negativa. Věděli jste, že jeho ruch narušuje učení dětí? Nebo že zvyšuje riziko depresí a srdečních chorob?

Žijete ve větším městě? Pak je jasné, že hluku jen stěží uniknete. Jaký vliv může mít na psychiku a celkové zdraví rachot projíždějících automobilů? Možná jste nad ničím takovým nikdy nepřemýšleli. Vědci ale ano. A jejich názor není dvakrát optimistický…

Vývoj dětí v ohrožení!

Už v sedmdesátých letech tým amerických psychologů zjistil, že děti, které bydlí v rušném prostředí, hůře rozeznávají určitá slova a mívají potíže se čtením. Tedy alespoň ve srovnání s těmi, které pobývají třeba na klidné vesnici. „V takových nepříznivých podmínkách hluk ničí jakékoli příležitosti ke studiu. Batolata se kvůli němu nemohou nerušeně učit mluvit, což zpožďuje jejich vývoj,“ domnívá se dětská psycholožka Jenny Saffran, která působí na americké Wisconsinské univerzitě. Důsledky „městského rámusu“ se ale nepodepisují jen na těch nejmenších, v ohrožení jsou prakticky všechny věkové kategorie.

Ach jo, zase nemůžu spát!

Odborníci si hlukové znečištění často spojují s úzkostnými poruchami, depresemi, zvýšeným krevním tlakem, kardiovaskulárními obtížemi a dokonce i mrtvicí. Ano, takhle je situace vážná! A všechny tyto nepříjemnosti prý plynou ze stresu, kterému hlasité okolní zvuky hrají do karet. „Nemůžete usnout, v noci se neustále budíte a jste z toho podráždění. Možná můžete zavřít oči, ale nemůžete zavřít uši. Celkový neklid zvyšuje hladinu kortizolu a adrenalinu, čímž se v mozku spouští obranné reakce,“ upozorňuje jiný expert, tentokrát německý kardiolog Thomas Münzel. Ten také vysvětluje, že když jste chronicky vystaveni městskému hluku, vaše tělo je v psychickém vypětí a jakési pohotovosti 24 hodin denně, a to sedm dní v týdnu. Tím se oslabuje imunita i odolnost vůči celé řadě duševních a fyzických komplikací. No to jsou tedy věci, viďte?

Zdroj: brainfacts.org, https://psych.wisc.edu/staff/saffran-jenny/, https://www.researchgate.net/profile/Thomas-Munzel






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat