Domácí wellness procedura pro krásné a zdravé nohy

Kůže je největším orgánem těla, proto si zaslouží také největší míru pozornosti a péče. Skrze ni můžeme své tělo čistit a léčit tím nejlepším možným způsobem. Díky tomu se stávají stále populárnějšími různé detoxikační zábaly těla, včetně Body Wraps, které skrze kůži vytahují z těla toxiny, odstraňují projevy stárnutí, snižují výskyt celulitidy a kožních zánětů apod.

My se dnes však nebudeme zabývat tělovými zábaly ani lázněmi, ale zaměříme se pouze na nohy. V chodidlech jsou totiž důležité reflexní body, které jsou propojeny se zbytkem těla. Skrze chodidla lze tělo nejen celkově čistit a detoxikovat, ale i velice účinně uvolnit. Nohy je proto potřeba hýčkat stejně jako obličej. Koneckonců nás nosí po celý den, a jsou nejvíce zatěžovanou částí těla, proto potřebují nejvíce péče, což si mnohdy vůbec neuvědomujeme. Dodnes bohužel naopak přetrvává většinový názor, že je péče o nohy (zábaly, lázně, masáže, pedikúra) jakýsi nepotřebný luxus.

Namáčení nohou v soli

Detoxikace těla přes chodidla je jedno z nejlepších řešení, protože čistíte celý váš organismus a všechny orgány najednou v klidu domova. Namáčení nohou zmírňuje bolest svalů, eliminuje překyselení organismu, stimuluje krevní oběh, dezinfikuje a čistí pokožku, zklidňuje záněty a celkově uvolňuje vaše tělo. Příprava solné lázně přitom není nic složitého, a dopřávat si ji můžete pravidelně, kdykoli budete cítit potřebu.

Jakou sůl vybrat?

V drogeriích seženete celou řadu různých koupelových solí i odkyselujících směsí. Sáhnout můžete po směsi s himálajskou solí, minerální směsi, hořčíkové soli, epsomské soli, či můžete vybírat ze speciálních zásaditých směsí, které pomáhají s odkyselením organismu.

Jak si připravit lázeň nohou?

1 Když už máte návštěvu drogerie za sebou a přinesli jste si domů sůl dle svého výběru, stačí vám už jen malá příprava, než si konečně budete moci svou uvolňující lázeň užít na plno. Připravte si lavor (případně větší mísu nebo kyblík), ručník a oblíbený esenciální olej (není však nutné). 

2 Do lavoru nebo kyblíku nalejte teplou vodu a rozpusťte v ní sůl na nohy. Pečlivě si přečtěte dávkování na obalu zakoupeného produktu. Každý výrobce udává jiný poměr vody a soli na nohy, zpravidla se však používá poměr 1 polévková lžíce (15 až 20 g) soli na 5 litrů vody. Můžete přidat také pár kapek svého oblíbeného esenciálního oleje pro vůni a ještě lepší požitek z relaxace.

3 Než ponoříte nohy do lázně, ověřte si, že není příliš horká. Pokud máte k dispozici teploměr, jste ve velké výhodě, protože si budete moci ohlídat tu správnou teplotu potřebnou pro nejlepší účinky solné lázně. Ideální teplota vody pro koupel nohou je totiž cca 37 °C. Vyhněte se příliš horké vodě, obzvlášť, pokud trpíte na křečové žíly! Horká lázeň roztahuje cévy a velké výkyvy teplot nemusejí nemocné cévy zvládat (jejich tenké a méně pružné stěny by se mohly poškodit).

4 Nohy ponořte do připravené lázně na 15 až 30 minut. Pokud bude potřeba, přilévejte v průběhu namáčení do lavoru opatrně a po troškách horkou vodu (třeba z varné konvice), abyste udrželi tu správnou teplotu a voda vám příliš nevychladla. Po koupeli pokožku osprchujte vlažnou vodou, usušte ručníkem a pokud máte kůži hodně vysušenou, namažte krémem na nohy.

5 Krém však může narušit zbytkový proces, proto, pokud to není nezbytně nutné, krém odložte na pozdější dobu a nohy nechejte nějakou chvíli ještě volně odpočívat.

Jak často solnou lázeň používat?

Pravidelnost je půlka úspěchu, to se přece ví. Ideální tedy bude, pokud si z namáčení nohou uděláte pravidelný rituál, na který se budete těšit. Dvakrát až třikrát do týdne je ideální interval, obzvláště, pokud vykonáváte zaměstnání, kde trávíte většinu času na nohou. V tom případě vám pravidelná solná lázeň pomůže eliminovat křeče v nohou, pocit těžkých nohou a otoků, a odstranit zápach spojený s dlouhodobým nošením uzavřené obuvi. Při prvních solné lázni nohou můžete cítit nepříjemné štípání, které je způsobeno odstraňováním kyselotvorných ložisek zpod kůže (stručně řečeno). Je to známka toho, že solná lázeň skutečně účinkuje a čistí vaše tělo. Pokud dodržíte doporučenou teplotu okolo 37 stupňů, bude účinek ještě výraznější.

Zdroje: ironwoodcrc.com, dm.cz, názor autora






Celkem 3 komentářů

Stanislava formanova
28.10.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat