Život s anémií

Anémie neboli chudokrevnost, vzniká, když se v těle tvoří málo krevního barviva hemoglobinu. Jaké příznaky, kromě únavy, bledosti a poruch koncentrace, s sebou přináší?

Příčinou může být jednak snížená krvetvorba, ale také zvýšené odbourávání nebo naopak ztráta červených krvinek. Existuje hned několik druhů chudokrevnosti a dělí se podle příčin nebo změn v krevních hodnotách.

Příznaky anémie

U všech forem chudokrevnosti je ale narušen transport kyslíku. Proto jsou základní symptomy u všech stejné – bledá kůže a sliznice, postižený se cítí velmi rychle vyčerpaný, trpí poruchami koncentrace a častými bolestmi hlavy. Někteří pacienti si stěžují také na nedostatek kyslíku při zátěži nebo zvýšeným srdečním tepem i v klidovém režimu.

Příčiny vzniku

S ohledem na různé formy anémií, existují i různé příčiny vzniku.

Ztráta krve

Zde dochází při ztrátě krve k nedostatku železa. Za více než polovinou takové formy anémie stojí krvácení v trávícím traktu, kterých si postižená většinou ani nevšimne. Velkou ztrátu krve může způsobit také silná menstruace, hemoroidy, zánět žaludeční sliznice, nádory trávícího traktu, chronické záněty střev.

Nevyvážená strava

Stejně důležitou roli, a to nejen v rozvojových zemích, hraje nedostatečný příjem železa ve stravě. Příčinou mohou být poruchy přijmu potravy jako anorexie nebo bulimie. Navíc během těhotenství, kojení nebo růstu je potřeba zvýšený příjem železa.

Nedostatek vitaminu B12 a kyseliny listové

Pokud je tělo nedostatečně zásobené vitaminem B12 a/nebo kyselinou listovou, dojde k poruše tvorby červených krvinek v kostní dřeni. Do krevního oběhu se tak vypouští nezralé, poměrně velké buňky, které obsahují příliš mnoho hemoglobinu a mají kratší životnost.

Nedostatkem vitaminu B12 mohou trpět přísní konzumenti veganské stravy nebo alkoholici. Závislost na alkoholu může být příčinou i pro nedostatek kyseliny listové, dále také užívání některých léků nebo různá onemocnění.

Léčba

Podle příčiny chudokrevnosti se liší také její léčba. Nedostatek železa mohou vyrovnat odpovídající léky nebo vyvážená strava, u vrozené chudokrevnosti pomůže například transfúze nebo transplantace kmenových buněk.

Zdroj: life line, https://familydoctor.org/condition/anemia/, https://www.verywellhealth.com/iron-deficiency-anemia-coping-5189822






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat