Alergie nechodí sama

Když se podobají alergeny z potravin a pylů, může nastat takzvaná „křížová alergie“. Nejčastěji se týká alergiků s alergií na březový pyl, kdy křížovou alergii vyvolá například jablko nebo jiné čerstvé ovoce.

Pokud člověk reaguje alergickou reakcí na určité pyly a potraviny, netrpí většinou dvěma alergiemi, ale takzvanou „potravinovou alergií vyvolanou pylem“ nebo „orálním alergickým syndromem“ – laikům lépe známé jako „křížová alergie“.

Tak například čeká spoustu pacientů se sennou rýmou při konzumaci čerstvého ovoce nebo zeleniny jako jsou rajčata, jablka nebo celeru, nepříjemné šimrání a pálení rtů, patra a v krku. I konzumace určitých potravin může alergikům způsobit alergickou rýmu, zánět spojivek, astma nebo žaludeční problémy. V extrémním případě pacientům hrozí i život ohrožující anafylaktická reakce.

Jak vzniká křížová alergie

Některé alergeny se strukturou velmi podobají. U alergenů se jedná o látky, které jsou tělem chybně považovány za nebezpečné a vyvolají tak reakci imunitního systému. A pokud mají dva alergeny podobnou strukturu, reaguje tělo na oba, a tato reakce se nazývá křížová alergie.

Co se může „zkřížit“

Lidé, kteří alergicky reagují na trávu nebo obilí, mohou mít problémy také při konzumaci například výrobků z obilí a luštěnin jako fazole, hrášek, čočka nebo arašídů. Také ovoce, zelenina nebo koření mohou křížovou reakci spustit.

Následky mohou být smrtelně nebezpečné

Mnoho potravin jako ořechy a jablka mohou v syrovém stavu způsobovat problémy, zatímco vařené nebo jinak tepelně upravené jsou snášené dobře. To ale neplatí pro všechny potravinové alergeny. Například sója, různé druhy ořechů, řapíkatý celer nebo koření jsou proti horku odolné alergeny, které svoji schopnost vyvolat křížovou alergii neztrácejí ani po dlouhém vaření.

Zdroj: life line, healthline







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat