Domácí vonné vosky jako dárky pro přátele

Chladné roční období je časem vůní, aromaterapie a esenciálních olejů. Už jste zkoušeli i vonné vosky? Pokud ne, sami si je vyrobte a obdarujte jimi své blízké. Všichni budou nadšení!

Rozdíly mezi esenciálními oleji a vonnými vosky se nedají popřít. Hlavní výhodou voňavých „kostiček“ je jejich možnost opakovaného použití. Do aromalampy vložíte kousek o velikosti, která vám vyhovuje, nebo menších kostiček přidáte hned několik, vonný vosk necháte roztát a vychladnout. Postup opakujete do té doby, než vůně zcela vyprchá. Mezi další benefity patří kombinovatelnost podle nálady. Kostička s růží, jedna s mentolem, dvě s citrusem či pomerančem. Vytvořit si můžete aroma přesně na míru.

Využijete staré svíčky

Vosky se pohybují v různých cenových relacích, záleží na kvalitě a výrobci, ale do obchodu pro ně nemusíte. Stačí si obstarat 100% rostlinný sójový vosk (vločky), který má bod tání při velmi nízkých teplotách a jeho bílá barva je vhodná k barvení. (Půl kilogramu obvykle vychází okolo 190 korun. K sehnání je v prodejnách s kosmetickými surovinami, drogeriích i zdravých výživách.) Náhradním řešením je pak vosk včelí, nebo zbytky ze starých svíček, které se vám doma bez využití povalují. I ty se s přehledem dají recyklovat!

Aroma nejen v podzimním rytmu

Vosk, ať už je jakýkoli, rozehřejte ve vodní lázni (nebo žáruvzdorné nádobě), přidejte do něj třpytky, slídový prášek, barevné mica prášky či glittry, pokud tedy kromě vůně usilujete i o barevné efekty, což není podmínkou. Promíchejte, vosk sejměte ze zdroje tepla, nechte jej chvíli zchladnout a přidejte svoji oblíbenou esenci. Obecně by vosk měl tvořit 94–95 procent, zbytek náleží voňavým olejům. Vždy se však řiďte pocitem.

Kupříkladu litsea cubeba je intenzivnější než třeba růže. Bude jí tak stačit méně kapek. Časem ideální poměr u jednotlivých vůní vypozorujete. A propos, aktuálně se právě teď hodí provonět domov kombinací pomeranče a skořice!

Stylový dárek, který neomrzí

Teplý vosk jemně promíchejte (zlehka), ať se netvoří bubliny, a nalijte ho do silikonových formiček. Ztvrdlé vonné vosky vyloupněte a skladujte je ve stínu a chladu, ideálně ve vzduchotěsných nádobkách. Pokud je zatoužíte věnovat, použijte průhledný sáček a ten dozdobte sušenými bylinkami, plátky sušeného ovoce, skořicovými tyčinkami a jinými dary přírody.

Zdroje: hearthandvine.com, osmology.co






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat