Ranní nesoustředěnost nebude mít šanci

Jste ráno často špatně soustředění? Víme proč a také poradíme, co vám pomůže.

Pokud se ráno nemůžete na nic pořádně soustředit, možná nebyl váš spánek dostatečně hluboký. Možná je váš problém stres – a proto nemůžete v noci zavřít oči nebo se celou noc převalujete. A co možná nevíte – i když se vám podaří usnout, myšlenky vám proudí hlavou dál. Přitom by si tělo během spánku odpočinout a regenerovat. Místo toho stoupá srdeční frekvence a mozkové vlny. Dlouhodobě to znamená, že vaše nervy, duše a celý organismus jsou v naprosté disbalanci.

Nejste si jistí, jestli vás trápí v noci stres? Nezaměnitelným znakem velkého zatížení je, že se budíte uprostřed noci nebo vstáváte brzy ráno – protože vaše tělo produkuje příliš mnoho stresového hormonu kortizolu.

Jak proti stresu?

Vyzkoušejte před usnutím urovnat a uklidnit myšlenky. Představte si obraz, se kterým máte spojené pozitivní myšlenky – například jak ležíte na pláži. Vybavte si každý detail, dokud neusnete. Dlouhodobě se stresu v noci zbavíte jednoduchými triky. Těsně před spaním si na kousek papíru napište všechny starosti, které máte na duši, a trochu si zacvičte. Lehký sport redukuje opravdu účinně hormony stresu v krvi. Důležité je s tréninkem skončit alespoň dvě hodiny před spánkem, jinak se nestihne zklidnit. A pokud budete ve velkém napětí, pomůže levandulový olej.  

Zvuky, které vám nedají spát

Další nejčastější příčinou zhoršené kvality spánku jsou zvuky. Už 40 decibelů, což odpovídá ruchu na klidné ulici, znamená, že tělo reaguje vyšší srdeční frekvencí a krevním tlakem. Navíc se aktivuje i centrální nervový systém, tím jsme neustále vytrháváni z důležité hluboké spánkové fáze.

Co pomůže?

Samozřejmě se pořádně vyspat! Vyzkoušejte proto, jestli se vám nebude spát se zavřeným oknem. Pokud není možné zdroj hluku utlumit nebo zredukovat, můžete si ke kvalitnějšímu spánku pomoci voskovými, pěnovými nebo silikonovými špunty do uší. Pokud na ně nejste zvyklí, budete muset nejdříve otestovat které vám budou vyhovovat nejlépe.

Zdroj: názory autora, verywellmind.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat