Časté močení může být varovný signál

Jakmile se váš močový měchýř naplní určitým množstvím tekutin, spustí se signál – a vám se chce na toaletu. Pokud se tento signál spouští ale příliš často – i když s následným močením – může to být příznakem onemocnění. Jaké jsou možné příčiny?

Časté močení není jenom otravné, ale může být i příznakem nějakého závažného onemocnění.

Co způsobuje močení

Moč se tvoří v ledvinách jako výsledek složitého filtračního procesu krve. Důležité součásti krve zůstávají v těle, přebytečné jako voda, soli a minerální látky, různé produkty látkové výměny nebo jedy se naproti tomu oddělí a močovým ústrojím se dostanou až do močového měchýře. Tam jsou pak kontrolovaně vyloučené. K močení pak dochází při naplnění močového měchýře, což je u každého člověka odlišné. Spouštěčem jsou nervy močového měchýře, které mozku oznamují naplněnost a nutnost vyprázdnění.

Jak často je „normální“

Normálně vytvoří tělo asi 1,5 litru moči denně. Vyprazdňování močového měchýře u dospělého člověka probíhá asi každé čtyři až šest hodin. V noci funguje močový měchýř jako zásobník, takže by nás nutkání nemělo budit. Nutkání se spouští, když je močový měchýř naplněn zhruba z poloviny. Ženy mají měchýř většinou menší než muži – objem se pohybuje zhruba mezi 250 až 500 mililitry, závisí ale i na mnoha individuálních faktorech. Jak často musí člověk na toaletu, závisí také na věku. Miminka čurají dvacetkrát denně, děti okolo jednoho až dvou let asi dvanáctkrát, mezi třetím a čtvrtým asi desetkrát. 

Příčiny častého močení

Zvýšená návštěva toalety může poukazovat na onemocnění, která vedou ke zvýšenému dráždění nervů. U některých onemocněních se nutkání na močení objevuje najednou a silně, že se močový měchýř vyprázdní dříve, než dosednete na toaletu. Na druhou stranu mohou být příčiny i naprosto neškodné. Těhotné ženy tím například trpí velmi často, protože rostoucí děloha na močový měchýř tlačí.

Příčinou může být nadměrné pití tekutin, onemocnění, které nadměrnou konzumaci tekutin vyvolávají – jako například cukrovka, porucha funkce močového měchýře, záněty, močové kameny nebo psychicky náročné situace jako například strach, vzrušení nebo stres.

Noční močení

Zpravidla je močový měchýř schopný udržet moč celou noc. Noční močení by tak mělo představovat jen výjimku – například po nadměrném pití krátce před spaním. Častější močení než dvakrát za noc je symptom poukazující na různé příčiny a je nutné lékařské vyšetření. U mužů to může být například zvětšená prostata, ale obecně například také hormonální porucha.

Zdroj: life line, https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/frequent-urination-causes-and-treatments







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat