Teplo pro stále studené nohy

Mnoho z nás bojuje se studenýma nohama – a to právě teď na podzim nebo v zimě. Ale kromě nízkých teplot mohou být příčinou i nedostatečné prokrvení nebo stres. Abyste předcházeli takovým následkům, jako jsou poruchy spánku, je důležité, najít příčinu studených nohou.

V mrazivých venkovních teplotách se zužují malé krevní cévy v končetinách, což má za následek kromě jiného studené nohy. Taková opatření pro regulaci teplot nejsou jako reakce těla nic neobyčejného a naprosto neškodného. Pokud ale máte studené nohy často i přesto, že venku panují teploty vyšší, podívejte se na možné příčiny.

Většinou neškodné a dokonce smysluplné

Když je venku velká zima, nastaví tělo obranný mechanismus – aby udrželo teplotu 37 stupňů ve středu těla (a chránilo tak důležité orgány), sníží prokrvení končetin tak, že zúží cévy. Tím jsou zásobené menším množstvím krve a teplem. Jádro stejně jako životně důležité orgány jako plíce, srdce, mozek a ledviny jsou krví a teplem zásobené přednostně. Studené ruce a nohy jsou doprovodnými jevy důležité strategie na přežití těla.

Kromě chladu mohou studené nohy způsobit také vlhkost, příliš úzké boty nebo zpocené nohy. I tyto příčiny nejsou nebezpečné a snadno se jich zbavíte. Studené nohy může způsobovat i nedostatek minerální látky hořčíku.

Kdy je nutné dát si pozor

Pokud ale máte studené nohy i v teple, může to být znakem onemocnění. V takovém případě je lepší vyhledat lékaře, aby bylo případné onemocnění možné odhalit včas.

Možné příčiny jsou: diabetes mellitus, poruchy prokrvení končetin, chudokrevnost, onemocnění srdce a krevního oběhu, nízký krevní tlak, kouření, snížená funkce štítné žlázy, stres a psychická zátěž.

Proč ženy mrznou častěji

Asi každá pátá žena má pravidelně studené nohy, v zimě dokonce každá druhá žena. Oproti mužům mají ženy menší vrstvu podkožního tuku a méně svalů, proto promrznou mnohem snadněji. Svaly produkují teplo a tuk chrání před zimou. V nízkých teplotách jsou šance na studené nohy tedy vysoké už od přírody.

Jak se bránit

Když není příčinou studených nohou žádné onemocnění, můžeme si různými způsoby pomoci sami. Vyzkoušet tak můžete pravidelnou návštěvy sauny, střídavé Kneippovy koupele, zázvorový čaj a ostré koření, dostatek pohybu a pravidelný sport, přestat kouřit, masáž nohou nebo vlněné ponožky.

Zdroj: life line, healthline







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat