První menstruace vaší dcery

První menstruace je v životě dívky něco zvláštního, proto by ji měli rodiče velmi pečlivě připravit. Dříve o menstruaci mnoho dívek žádné informace nedostávalo a první krvácení tak považovaly za velkou ostudu. Změnilo se to? Podle aktuální ankety jsou dívky bohužel i v dnešní době nejisté a menstruaci spojují s negativními pocity. Tohle je tedy vzkaz pro všechny rodiče…

Firma na menstruační vložky Ooia se ptala svých zákaznic, kolik jim bylo, když dostaly svoji první menstruaci a jak se při tom cítily. Z ankety vyplynulo, že doba prvního krvácení je dnes mnohem častěji ještě před 13. rokem. Šest procent dokonce uvedlo, že jim bylo méně než 10 let. Ženy, kterým je nyní více než 40 nebo 50 let, začaly menstruovat zpravidla ve 13 letech. Že u dnešních dětí začíná puberta dříve, ukazují studie už od 90. let. Možné důvody jsou částečně hormonální, ale studie si v příčinách hodně protiřečí.

Mnohem zajímavější byly odpovědi, jaké pocity ženy při své první menstruaci cítily – nejistotu, stud nebo strach přitom byly na prvním místě. Dobrá zpráva je, že mladší ženy už první menstruaci za něco, za co by se měly stydět, tolik nepovažují. Za to přibylo výrazů jako strach nebo smutek. Ale bylo i dost odpovědí, které obsahovaly „zvědavost a pýchu“. Proč tolik žen i přes stále větší osvětu s první menstruací tolik negativních pocitů?

Jak se budou dcery cítit, rozhodují rodiče

Protože jsou dívky s nástupem puberty stále mladší, musejí rodiče zkrátka s rozhovorem na příslušné téma začít dříve. Kdo má lepší informace, má také méně strachu a větší jistotu. Dnes se o ženském cyklu můžete dozvědět mnoha způsoby. Přitom hraje internet asi největší roli. Je dobře, že mladá generace ví, kde hledat informace, ale při otázce, jaká osoba je pro mladé dívky ohledně osobních rozhovorů číslo jedna, byla odpověď jasná – máma. Na dalších místech se usadila nejlepší kamarádka, učitelka, další členové domácnosti a až na konec táta.

Pomoc pro rodiče

Důležitým výsledkem ankety bylo pro ženy také to, o čem by se rády dozvěděly více. A byly to především hygienické výrobky, menstruační bolesti, PMS a informace o cyklu jako takovém.

Zdroj: my life, https://ooia.de/, https://www.nhs.uk/conditions/periods/starting-periods/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat