Poslech vánočních písní prospívá zdraví i psychice

Přišlo by vám divné, kdyby se po vašem bytě teď rozezněly vánoční koledy? Proč? Vždyť jejich poslech tlumí bolesti, ulevuje při stresu a navozuje pocity radosti a štěstí. Klidně takový doping hlasitě dopřejte i sousedům!

Začátek adventu, tedy období čtyř nedělí před vánočními svátky, letos připadá na 28. listopadu. Máte z toho trochu stres, protože jako tradičně propadáte obavám, abyste veškeré přípravy na Ježíška stihli? Nechcete si místo toho panikaření raději pustit nějakou hudbu a užít si všechny její uklidňující a zdravotní výhody? Konkrétně koledy takovou moc mají! Co na tom, že na zdobení stromečku ani výzdobu ještě nedošlo, do písniček o sněhu, dětské radosti a dárcích se přece můžete zaposlouchat i tak. Dočkáte se těchto zázraků!

Záplava šťastných pocitů

Že mají rytmické tóny linoucí se z přehrávače zajímavé vedlejší účinky, to vědci potvrzují neustále. A „vánoční klasiky“ se to podle nich týká dvojnásob. Člověk při ní údajně pociťuje jistou nostalgii – a co víc, souběžně dochází také k uvolňování hormonů štěstí, konkrétně pak serotoninu a dopaminu. Neurologický efekt s pozitivním psychologickým dopadem tedy koledám nelze upřít!

Úleva od bolesti už po prvním refrénu

Věřte, nebo ne, tímto způsobem se můžete zbavit i migrény nebo bolestí pohybového aparátu. Bez ohledu na žánr totiž hudba zmírňuje stres a tím i svalové napětí, které toto nepohodlí často způsobuje. Připadá vám to jako bláznivé a nepravděpodobné tvzení? Důkazy existují. Účastníci zahrnutí do jisté americké studie, kteří po operaci poslouchali rádio, při rekonvalescenci užívali snížené množství utišujících léků. Tedy alespoň v porovnání s pacienty, co se léčili v tichosti.

Krevní tlak v normě

Odborníci, kteří poukazují na uklidňující schopnosti vánočních písní, také připouštějí, že se psychická pohoda s nimi spojená příznivě dotýká i hodnot krevního tlaku a srdečního tepu. Že by se našla nová prevence kardiovaskulárních chorob? Možné to je. A navíc – jde prý také o zaručenou cestu, jak upevnit paměť i kognitivní funkce. Na jaký song to tedy vidíte?

Zdroje: scrippsamg.com, metro.co.uk, https://www.narcity.com/listening-to-christmas-music-is-actually-good-for-your-mental-health






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat