Menstruační kalíšek pod mikroskopem

Ekologický pomocník s úctyhodnou výdrží? To je menstruační kalíšek, který šetří peníze i životní prostředí. Kdy vám ale může způsobit podráždění pochvy? A jak je to s alergií na latex?

Že je menstruační kalíšek, o kterém se teď tolik mluví, moderním vynálezem? Ale kdeže! Už ve dvacátých letech minulého si ho nechala patentovat americká herečka Leona Chalmers, která se tak zasadila o průlom v oblasti dámské intimní hygieny. Od té doby tento pomocník pochopitelně ušel kus cesty, přičemž se trochu změnil jeho vzhled, o něco více pak materiál. Zvažujete jeho koupi? Jste na vážkách, protože některé kamarádky ho chválí, jiné zatracují? Pojďme si shrnout výhody a nevýhody.

Něco pro příznivce ekologie

S uvědomělým životním stylem souvisí také snaha o maximální snížení lidského produkovaného odpadu. A příslušnice něžného pohlaví tady mohou hodně změnit. Ze statistik totiž vyplývá, že běžná žena za svou menstruační éru spotřebuje zhruba 16 tisíc vložek nebo tamponů, což v celosvětovém měřítku představuje ne miliony, ale miliardy jednorázových pomůcek, jež jsou na skládkách jen horko těžko odbouratelné. Právě zmíněný kalíšek patří mezi ekologické a šetrné alternativy – lze ho použít i opakovaně, čímž nezatěžuje životní prostředí. To je první veliké plus.

Méně peněz, delší výdrž

Kalíšku hraje do karet i to, že oproti jiným hygienickým produktům pojme mnohem více tekutin. Zatímco běžný tampon je podle gynekologů nutné měnit každých pět až šest hodin, šikovný „pohárek“ se stopkou svou práci bez rizika prosáknutí může vykonávat i 12 hodin. Když se zamyslíte nad tím, kolik vás jedna menstruace s ohledem na využívané drogistické zboží stojí, kalíšek skutečně šetří peníze. Jde v podstatě o jeho počáteční investici a tím to hasne.

Lepší snášenlivost

Parťák z kvalitního lékařského silikonu je obvykle velice dobře snášen. Je vhodný zejména pro ženy, jež jsou na tampony či vložky citlivé, nebo mívají sklony k infekcím pochvy. Jeho materiál nepodporuje množení bakterií ani vznik zápachu, což je další bonus. Mimochodem, některé alternativy nevylučují ani pohlavní styk. A jaká jsou negativa? Vlastně jich moc není…

Holky, chce to cvik!

I když se kalíšek tělu krásně přizpůsobí a poskytne komfort, manipulace s ním může být pro některé dámy trochu obtížná – tedy alespoň zpočátku, než to člověk „vezme do ruky“. I proto je při samotném výběru potřeba zvolit správnou velikost a přihlédnout i k intenzitě krvácení. Tato pomůcka je zapovězena těm, které jsou alergické na latex. A pokud není před zavedením důkladně očištěna, může zavinit podráždění. Jestli jste se stále nerozhodla, zda je tohle pro vás to pravé, promluvte si se svým gynekologem, jistě vám poradí!

Zdroje: askapollo.com, healthline.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat