Malé triky s velkým účinkem

Abyste se cítili fit, zdraví a šťastní, nemusíte převrátit svůj dosavadní život naruby. Stačí i jen několik malých změn.

Možná stojíte na pomyslném rozcestí a chtěli byste začít žít zdravěji a cítit se lépe. Jak toho dosáhnout? Změnit všechny svoje návyky a začít znovu a od začátku? Ne! Nemusí se z vás stát úplně jiný člověk. Stačí jen pár malých drobností, které ale mají obrovské účinky.

Fast foodu se vzdávat nemusíte

Jistě – zmrazené pizzy, hranolky a hamburgery nejsou zdravé. Ale zakázané věci jsou obzvlášť lákavé, a i když víte, že se „to nesmí“, postupem času roste chuť. A nakonec to nevydržíte. Psychologové z Hertfordshire University zjistili, že pokud si nebudete fast food odepírat naprosto striktně, sníte nakonec až o polovinu nezdravých potravin méně.

S tréninkem to nepřehánějte

Podle nové studie University of Sydney je pro naše zdraví jedno, jestli si doporučenou dávku pohybu 150 minut týdně rozložíte na sedm nebo dva dny. Riziko infarktu a rakoviny klesá v obou případech stejně. A nejen to – pokud toužíte po svalech, pak je lepší necvičit denně. Svaly totiž rostou až v době regenerace.

Nemusíte do postele ve stejnou dobu

S ubývajícím světlem venku přibývá umělého osvětlení vevnitř a díky tomu se naše vnitřní hodiny „popletou“ natolik, že večer nemůžeme spát. Podle nové studie University of Colorado lze spánek upravit snadno – stačí jet na dva dny kempovat. Díky dennímu světlu budete večer dříve unavení a ráno budete spát déle.

Nebojte se posadit

Ještě nedávno se tvrdilo, že dlouhé sezení má na tělo podobné účinky jako kouření. Ale co když si sednout musíte? Občas sebou „ošijte“! Vědci z Londýna zjistili, že ženy, které na židli nesedí klidně, jsou na tom zdravotně stejně dobře jako ty, co neustále chodí. I ty nejmenší pohyby totiž stimulují krevní oběh a chrání tak váš kardiovaskulární systém!

Občas vypněte

Jakmile se zahledíte „do prázdna“, váš mozek přejde do klidového režimu, který ho podle švédského vědce Erika Franséna chrání před přetížením. Odborníci proto radí udělat si každých 90 minut přestávku – na pět minut až třičtvrtě hodiny. Nicnedělání vám zajistí, že stresové hormony v krvi budou klesat a jejich účinek nebude příliš silný.

Zdroj: názory autora, https://www.livescience.com/15925-eating-junk-food-tastes-bad.html, https://www.abc.net.au/everyday/benefits-of-daily-short-exercise-versus-fewer-longer-sessions/11196124, https://staff.ki.se/people/erika-franzen







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat