Potřeba těla ve dnech po ženských dnech

Ach ty hormony! Před menstruací z nás dělá všežravce a ve dnech po ní potřebuje dobít energii. Jaké potraviny vám dodají sílu?

Dobré jídlo vás dostane do dobré nálady a ženy ho potřebují nejen před menstruací, ale i po ní. Které potraviny nás dobijí energií, i když bychom nejraději vlezli s tabulkou čokolády do postele?

Jako na houpačce

Několik dní před menstruací je pro ženu, ale i její okolí, to nejtěžší v měsíci – chaos v hlavě, bolest břicha, nekontrolované výbuchy slz nebo křiku. Naopak po menstruaci je pro nás – hormonálně sužované ženy – nejklidnější. Jako znovuzrozené. Jen trochu zesláblé. A k tomu potřebujeme správné živiny.

Železo

S každou menstruací ztrácíme krev. To je důvod, proč my ženy potřebujeme asi o 50 procent železa více než muži, a přesto ho máme často nedostatek, který se ještě každý měsíc zhoršuje. To je důvod, proč se cítíme unavení, podráždění, vyčerpaní a máme potíže se soustředěním. Kdo by to neznal, že? A protože je to nepříjemné, měli bychom si včas doplnit zásoby. Například potravinami jako je špenát, luštěniny, ovesné vločky nebo mořské plody.

Vitamin B

Vitamin B je velmi důležitý pro naši duševní a fyzickou pohodu, a to především pro ženy, které užívají hormonální antikoncepci. Hlavně vitamin B12 je během menstruace důležitá živina, která pomáhá budovat nové krevní buňky. Najdete ho v rybách, špenátu, houbách nebo vejcích.

Kyselina listová

Kyselina listová je nezbytná pro vývoj buněk a tvorbu krve, protože se podílí na řadě důležitých metabolických a růstových procesů. Pokud chybí nebo je jí nedostatek, může to vést k poškození složení krve, buněk i celé DNA. Vzhledem k tomu, že kyselinu listovou během menstruace ztrácíme, měla by naše strava obsahovat potraviny, které ji dokážou doplnit – například listová zelenina, celozrnné výrobky, fazole nebo banány.

Vitamin C

Vitamin C je všestranný vitaminový pomocník, se kterým se cítíme zdraví a v pohodě. Během menstruace a po ní je důležitý především proto, aby naše tělo mohlo absorbovat železo. Jeho doplnění je naprosto jednoduché – ráno si dejte sklenici vody s citronem, přes den jezte dostatek ovoce a zeleniny a budete si cítit fit, zdravější a nabití silou.

Zdroj: názory autora, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10132-normal-menstruation, https://rubycup.com/blogs/news/a-helpful-guide-on-what-to-eat-before-during-and-after-your-periods







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat