Potřeba těla ve dnech po ženských dnech

Ach ty hormony! Před menstruací z nás dělá všežravce a ve dnech po ní potřebuje dobít energii. Jaké potraviny vám dodají sílu?

Dobré jídlo vás dostane do dobré nálady a ženy ho potřebují nejen před menstruací, ale i po ní. Které potraviny nás dobijí energií, i když bychom nejraději vlezli s tabulkou čokolády do postele?

Jako na houpačce

Několik dní před menstruací je pro ženu, ale i její okolí, to nejtěžší v měsíci – chaos v hlavě, bolest břicha, nekontrolované výbuchy slz nebo křiku. Naopak po menstruaci je pro nás – hormonálně sužované ženy – nejklidnější. Jako znovuzrozené. Jen trochu zesláblé. A k tomu potřebujeme správné živiny.

Železo

S každou menstruací ztrácíme krev. To je důvod, proč my ženy potřebujeme asi o 50 procent železa více než muži, a přesto ho máme často nedostatek, který se ještě každý měsíc zhoršuje. To je důvod, proč se cítíme unavení, podráždění, vyčerpaní a máme potíže se soustředěním. Kdo by to neznal, že? A protože je to nepříjemné, měli bychom si včas doplnit zásoby. Například potravinami jako je špenát, luštěniny, ovesné vločky nebo mořské plody.

Vitamin B

Vitamin B je velmi důležitý pro naši duševní a fyzickou pohodu, a to především pro ženy, které užívají hormonální antikoncepci. Hlavně vitamin B12 je během menstruace důležitá živina, která pomáhá budovat nové krevní buňky. Najdete ho v rybách, špenátu, houbách nebo vejcích.

Kyselina listová

Kyselina listová je nezbytná pro vývoj buněk a tvorbu krve, protože se podílí na řadě důležitých metabolických a růstových procesů. Pokud chybí nebo je jí nedostatek, může to vést k poškození složení krve, buněk i celé DNA. Vzhledem k tomu, že kyselinu listovou během menstruace ztrácíme, měla by naše strava obsahovat potraviny, které ji dokážou doplnit – například listová zelenina, celozrnné výrobky, fazole nebo banány.

Vitamin C

Vitamin C je všestranný vitaminový pomocník, se kterým se cítíme zdraví a v pohodě. Během menstruace a po ní je důležitý především proto, aby naše tělo mohlo absorbovat železo. Jeho doplnění je naprosto jednoduché – ráno si dejte sklenici vody s citronem, přes den jezte dostatek ovoce a zeleniny a budete si cítit fit, zdravější a nabití silou.

Zdroj: názory autora, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10132-normal-menstruation, https://rubycup.com/blogs/news/a-helpful-guide-on-what-to-eat-before-during-and-after-your-periods







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat