Ženy muže pravděpodobně přežijí

Kdo se dožívá delšího věku? Příslušnice „slabšího“ pohlaví. A lze za to poděkovat estrogenu a chromozomu X. Velký vliv tu ale mají i další faktory, jako třeba zodpovědnost!

Ve srovnání s muži bývá průměrná životnost žen o něco vyšší, a to nejen u nás, ale i ve světě. Je snad něžné pohlaví odolnější? Nebo že by jedlo zdravěji? Na otázku, proč svého partnera pravděpodobně přežijete, mají odborníci jasnou odpověď!

Příroda je mocná čarodějka

„Tohle celé se týká biologie a hlavně rozdílu v pohlavních hormonech,“ vysvětluje Virginia Zarulli, což je dánská docentka demografie působící na University of Southern Denmark. „Ženské tělo zcela přirozeně produkuje více estrogenu, který mu poskytuje silnější ochranu před celou řadou onemocnění, a to včetně kardiovaskulárních chorob,“ zachází do konkrétnějších detailů zmíněná odbornice, která se opírá o poznatky rozsáhlé zahraniční studie publikované v magazínu Biology of Sex Differences. Zatímco někdy a někomu hormony pomáhají, jindy a jinému mohou spíše uškodit.

Mužství jako překážka?

Že pánové disponují vyššími hladinami testosteronu, to je všeobecně známá informace. Ale možná to není tak úplně dobře, tedy alespoň s ohledem na dlouhověkost. Naznačují to závěry jiného výzkumu, tentokrát zveřejněné v časopise Nature Medicine. Ty informují o tom, že právě testosteron souvisí s větším rizikem rakoviny prostaty. Navíc je spojován s agresivním chováním, které může ukončit život, zvláště v mladším věku. A co s tím vším mají společného chromozomy?

Genetiku nelze obelstít

„Ženy mají dvojitý chromozom X. Je to jejich genetický materiál. Přesně tohle představuje jakýsi záložní plán. Pokud je totiž na jednom z těchto chromozomů třeba špatná mutace, ten druhý ho nahradí a zajistí přežití,“ objasňuje docentka demografie Virginia Zarulli s tím, že něžné pohlaví obecně pije méně alkoholu a kouří méně cigaret, což potvrzuje i americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Také prý nepodceňuje pravidelné lékařské prohlídky a stravuje se zdravěji. Můžete se pod tohle podepsat?

Zdroj: livescience.com, https://portal.findresearcher.sdu.dk/en/persons/vzarulli







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat