Zimní plavání ve studené vodě má svá rizika

Otužování je v kurzu a prý i zdravé. Říká se o něm, že je prevencí proti nachlazení, chřipce a angíně, a dokonce také pomáhá léčit vysoký krevní tlak. Ale co rizika?

Ať se zeptáte kohokoli, kdo v zimě skáče do Vltavy, Labe nebo vlastního bazénu, řekne vám, že plavání ve skutečné vodě je nesmírně povzbuzující. Někteří otužilci hlásají, že roky nebyli nemocní. Najdou se i tací, kteří tvrdí, že nějakou tu nemoc sice chytí, ale oproti jiným u nich má chřipka nebo angína lehčí průběh a kratší dobu rekonvalescence. Ponoření do studené vody je ale dvousečná zbraň. Tedy aspoň podle některých odborníků.  

Nebezpečí nejen pro začátečníky

Není pochyb o tom, že když se ponoříte do ledové vody, tělo začne fyziologicky reagovat (reakce chladového šoku ve vodě vrcholí mezi 10–15 °C). Ve skutečnosti dochází ke kardio-respiračnímu stavu vyvolanému náhlým ochlazením kůže. Nejen u začátečníků, kteří navíc otužování nekonzultovali se svým lékařem, hrozí náhlý srdeční infarkt, ztráta schopnosti plavat, podchlazení a utonutí, zvlášť pokud se otužilec před plavbou ještě posilnil něčím ostřejším.

Co se děje hned zpočátku?

Pakliže už máte tu zkušenost s venkovním plaváním v zimním období, víte, jaké pocity se dostavují. Vstoupíte a po několika minutách nepříjemného pocitu se to v té vodě přece jen vydržet dá. Jako začínající plavec nebo dokonce jako zdatný plavec s omezenými zkušenostmi s plaváním venku se pak pokusíte pokořit druhý břeh řeky nebo jezera, ale v polovině cesty je vám zase zima. Vaše tělo nadále ztrácí teplo, krev proudí do jádra, aby udržela orgány v teple, svaly ztrácejí sílu, končetiny jsou pomalé a těžké a plavání je stále obtížnější. A nejen to.

Pro a proti

Pravděpodobnost vdechnutí vody, dokonce i malého objemu, zvyšuje riziko utonutí. I z tohoto důvodu odborníci apelují, aby ti plavci chodili do vody minimálně ve dvou!  V případě, že by došlo k nějakému problému, mohou si v případě nouze pomoci.

Pozitivní je, že teplotní šok organismus povzbudí. Uvolnění stresových hormonů dodává energii. Chlad a tlak na tělo z ponoření se do studené vody snižuje otoky, bojuje proti zánětům a dokonce i upravuje menstruační cyklus. Zároveň existují důkazy, že otužování zvyšuje schopnost těla adaptovat se na další, zdánlivě nesouvisející stresy, třeba jako ten z vysoké nadmořské výšky. Důkazy tedy jasně ukazují, že studená voda může být pro tělo přínosem i zhoubou.

Zdroje: conversation.com, outdoorswimmingsociety.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat